Webnoviny - Svet

Grécko sa musí viac úsilovať, inak hrozia sankcie

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

ATÉNY 28. februára (WEBNOVINY) – Grécko musí pristúpiť k ďalším opatreniam na zníženie svojho rozpočtového deficitu, inak mu hrozia sankcie. Vyhlásil to Jean-Claude Juncker, luxemburský premiér a predseda skupiny ministrov financií eurozóny Eurogroup. Grécko musí podľa Junckera do 16. marca presvedčiť ministrov financií členských štátov EÚ a Európsku komisiu (EK), že navrhované opatrenia na zníženie rozpočtového deficitu na 8,7 % HDP v tomto roku z 12,7 % v roku 2009 sú dostatočné.

„Ak nás (Grécko) nepresvedčí, potom je možné, že bude čeliť sankciám. Grécko musí pochopiť, že daňoví poplatníci v Nemecku, Belgicku alebo Luxembursku nie sú ochotné naprávať chyby gréckej fiškálnej politiky,“ povedal Juncker pre grécky denník Eleftherotypia. Luxembursky premiér zároveň potvrdil, že jeho krajina je ochotné pomôcť Grécku na bilaterálnej úrovni, Atény však musia dokázať, že opatrenia na riešenie stavu verejných financií sú vážne a dôsledné.

Grécko sľúbilo znížiť svoj rozpočtový deficit v tomto roku o štyri percentuálne body na úroveň 8,7 % HDP. Rozpočtový deficit krajiny sa v minulom roku zväčšil na úroveň 12,7 % HDP, čo je výrazne nad úrovňou 3 % HDP, ktorú stanovila Európska únia.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM