Webnoviny - Svet

Gruzínsky sánkar Kumaritašvili prvou obeťou ZOH

WEBNOVINY.SK

Sánky Nodara Kumaritašviliho Foto: AP Photo/Michael Sohn WHISTLER 12. februára (WEBNOVINY) – Zimné olympijské hry v kanadskom Vancouveri sa ešte ani oficiálne nezačali a už majú svoju prvú obeť. Gruzínsky sánkar skonal na následky hororového pádu počas piatkového tréningu. V rýchlosti približne 130 km/h stratil Gruzínec kontrolu, vyletel z dráhy a tesne pred cieľom narazil hlavou do oceľovej konštrukcie. Dvadsaťjedenročný Kumaritašvili upadol do bezvedomia a zdravotníci ho museli na mieste resuscitovať. Gruzínskeho sánkara potom sanitkou previezli do nemocnice. Kumaritašvili následne utŕženým poraneniam podľahol.

„Je to tragédia pre jeho rodinu i pre celý tím,“ uviedol v prvej reakcii po oznámení tragickej smrti nemecký viceprezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach a dodal: „Tento nešťastný incident vrhá škaredý tieň na celý otvárací ceremoniál.“

Dráha vo Whistleri je všeobecne považovaná za jednu z najrýchlejších a najnebezpečnejších na svete. Počas posledných dní na nej nedokončilo svoje jazdy množstvo športovcov, medzi nimi i dvojnásobný olympijský medailista Armin Zöggeler, ktorý však neutrpel žiadne zranenie. „Trate sú čoraz rýchlejšie. Začína to byť poriadne šialené. Pri slove nebezpečné sa vynára i slovo strach,“ uviedol americký sánkar Tony Benshoof. „Je to veľký šok a je pre nás naozaj ťažké vziať to na vedomie,“ neskrýval rozčarovanie legendárny nemecký sánkar Georg Hackl, ktorý bol priamym svedkom celej udalosti.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM