Webnoviny - Svet

Gruzínsky sánkar Kumaritašvili prvou obeťou ZOH

WEBNOVINY.SK

Sánky Nodara Kumaritašviliho Foto: AP Photo/Michael Sohn WHISTLER 12. februára (WEBNOVINY) – Zimné olympijské hry v kanadskom Vancouveri sa ešte ani oficiálne nezačali a už majú svoju prvú obeť. Gruzínsky sánkar skonal na následky hororového pádu počas piatkového tréningu. V rýchlosti približne 130 km/h stratil Gruzínec kontrolu, vyletel z dráhy a tesne pred cieľom narazil hlavou do oceľovej konštrukcie. Dvadsaťjedenročný Kumaritašvili upadol do bezvedomia a zdravotníci ho museli na mieste resuscitovať. Gruzínskeho sánkara potom sanitkou previezli do nemocnice. Kumaritašvili následne utŕženým poraneniam podľahol.

„Je to tragédia pre jeho rodinu i pre celý tím,“ uviedol v prvej reakcii po oznámení tragickej smrti nemecký viceprezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach a dodal: „Tento nešťastný incident vrhá škaredý tieň na celý otvárací ceremoniál.“

Dráha vo Whistleri je všeobecne považovaná za jednu z najrýchlejších a najnebezpečnejších na svete. Počas posledných dní na nej nedokončilo svoje jazdy množstvo športovcov, medzi nimi i dvojnásobný olympijský medailista Armin Zöggeler, ktorý však neutrpel žiadne zranenie. „Trate sú čoraz rýchlejšie. Začína to byť poriadne šialené. Pri slove nebezpečné sa vynára i slovo strach,“ uviedol americký sánkar Tony Benshoof. „Je to veľký šok a je pre nás naozaj ťažké vziať to na vedomie,“ neskrýval rozčarovanie legendárny nemecký sánkar Georg Hackl, ktorý bol priamym svedkom celej udalosti.

K tragédii gruzínskeho sánkara sa už vyjadril aj prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge. Šesťdesiatsedem­ročný Belgičan považuje smrť Gruzínca za veľké nešťastie, ktoré vrhne tieň na celé ZOH vo Vancouveri.

„Naše prvé myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a kolegami,“ skonštatoval rodák z Gentu a pokračoval: „Toto nešťastie sa dotklo celej olympijskej rodiny. Tragédia negatívne poznačí celé XXI. ZOH.“ Prezident Medzinárodnej sánkarskej federácie (FIL) Josef Fendt sa pripojil k smútiacim: „Je to hrozná nehoda. Toto je najvážnejšia vec, ktorá sa môže udiať v športe. V našich myšlienkach sme so všetkými, ktorých sa táto udalosť dotkla.“

V súčasnosti nie je isté, či sa sobotňajšia súťaž sánkarov uskutoční. Predstavitelia FIL údajne rokujú o posunutí programu. Rovnako aj vedenie gruzínskej výpravy zvažuje, či sa neodhlási z olympijských súťaží. Gruzínsko vyslalo do Vancouveru osem športovcov.

Kumaritašvili nemal na dráhe vo Vancouveri prvý pád. Nedokončil ani druhú zo šiestich tréningových jázd. V tých, v ktorých prišiel do cieľa, sa jeho priemerná rýchlosť pohybovala okolo 140 km/h, čo je oveľa menej ako u najlepších sánkarov. Zatiaľ nie je jasné, v akej rýchlosti havaroval. Miesto nehody na 30 minút úplne uzavreli. Zvyšné tréningové jazdy zrušili. „Nikdy som nevidel nič podobné,“ povedal štvornásobný účastník ZOH Šiva Kešavan z Indie.

Kumaritašvili v tejto sezóne absolvoval päť pretekov Svetového pohára, v hodnotení ktorého mu patrilo 44. miesto. Posledný prípad úmrtia športovca na zimných olympijských hrách je ešte z roku 1992, keď v Albertville podľahol ťažkému pádu pri tréningu švajčiarsky rýchlostný lyžiar Nicholas Bohatay. Rýchlostné lyžovanie bolo vtedy ukážkovým športom. Krátko pred ZOH 1964 v Innsbrucku neprežila náraz do stromu pri tréningu zjazdu Austrálčanka Ross Milneová. Innsbruck priniesol aj ďalšie úmrtie, keď zraneniam z tréningovej jazdy podľahol aj britský sánkar Kazimierz Kay-Skrzypecki. V roku 1988 zomrel lekár rakúskeho tímu Jorg Oberhammer po tom, čo ho zrazil ratrak.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM