Webnoviny - Svet

GTS už poskytuje služby na uvoľnených vedeniach

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Alternatívny telekomunikačný operátor GTS Slovakia odštartoval poskytovanie služieb na uvoľnených miestnych vedeniach na základe zmluvy o prístupe so spoločnosťou Slovak Telekom. „Prostredníctvom účastníckych vedení bude spoločnosť GTS Slovakia poskytovať široký rozsah dátových, internetových a hlasových komunikačných služieb určených pre firemných klientov,“ uviedol predseda predstavenstva GTS Slovakia Stanislav Molčan. Ako ďalej dodal, uvedené služby sú primárne určené pre veľké a stredné spoločnosti, avšak operátor bude poskytovať aj tzv. „balíkové“ riešenie kompletných telekomunikačných služieb pre menšie firmy.

Telekomunikačné služby GTS na sprístupnených účastníckych vedeniach sú aktuálne dostupné v centre Bratislavy. Spoločnosť ich chce v tomto roku rozšíriť okrem hlavného mesta aj do ďalších deviatich miest. Podľa Molčana má ísť prevažne o krajské mestá. „Pre nás je to ideálny doplnok k infraštruktúre, ktorú doteraz máme,“ povedal Molčan. Spoločnosť doteraz poskytovala svoje služby na vlastnej optickej infraštruktúre a prostredníctvom bezdrôtových sietí. Výhodou uvoľnených miestnych vedení je ich rozsiahle pokrytie. Hoci ide o staršiu metalickú infraštruktúru, technológiou SHDSL.bis sa podľa GTS rýchlosťou a stabilitou približujú parametrom optických sietí. „Na tejto technológii dokážeme poskytovať služby, ktoré konkurujú našim službám na optických sieťach,“ dodal Molčan.

GTS Slovakia podpísala zmluvu o prístupe k účastníckym vedeniam so Slovak Telekom v marci minulého roka. Sprístupnenie tzv. „poslednej míle“ umožňuje alternatívnemu operátorovi poskytovať zákazníkom vlastné hlasové služby, služby širokopásmového prístupu na internet a dátovej komunikácie s využitím siete účastníckych vedení Slovak Telekom. ST ako bývalý monopol mal túto časť liniek alternatívnym operátorom sprístupniť v rámci liberalizácie telekomunikačného trhu už pred niekoľkými rokmi. Proces poskytnutia týchto liniek alternatívnym operátorom viazol na neakceptovaní referenčnej ponuky, predloženej zo strany ST, alternatívnymi operátormi. Jednou z problémových častí zmluvy boli aj poplatky za prístup k tomuto účastníckemu vedeniu.

Spoločnosť GTS Slovakia, a.s. je alternatívnym telekomunikačným operátorom poskytujúcim telekomunikačné služby v oblasti prenosu dát, hlasu a prístupu na internet najmä pre firemnú klientelu. Spoločnosť je členom medzinárodnej skupiny GTS Central European Holding B.V., ktorá združuje telekomunikačných operátorov v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, Českej republike a na Slovensku.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM