Správy Technológie

Hackerský útok na rezort diplomacie nebol jediný: V minulosti sa ich odohralo viacero

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa stalo terčom rozsiahleho kybernetického útoku. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to novinárom oznámil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že zatiaľ nemožno špecifikovať, kto za útokom stojí.

Ilustračný obrázok k článku Hackerský útok na rezort diplomacie nebol jediný: V minulosti sa ich odohralo viacero
Zdroj: TASR

Podobných útokov už v krajine pod Tatrami zaznamenali viacero. Pozrite si ich chronologický prehľad za posledných päť rokov. Ich terčom boli slovenské inštitúcie resp. slovenskí politici.

28. marca 2014 – Internetovú stránku Roberta Fica www.fico2014.sk v čase, keď politik kandidoval v prezidentských voľbách, napadol neznámy hacker. Umiestnil na nej nepravdivú informáciu o tom, že sa prezidentský kandidát Smeru-SD vzdáva kandidatúry. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Smeru-SD Monika Počátková. Strana Smer-SD podala podnet na Ústrednú volebnú komisiu.

16. novembra 2014 – Hackeri počas sobotného (15. 11.) priebežného zverejňovania neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb napadli webové stránky www.statistics.sk a www.volbysr.sk. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová. „Prvý útok hackerov sa začal tesne po 21.00 h a po 20 minútach bol eliminovaný. Druhý útok, ktorý bol značne mohutnejší, ten bol podľa našich informatikov skutočne nebezpečný, sme zaznamenali približne o 23.00 h približne do 23.20 h,“ spresnila šéfka štatistikov. Útok sa prejavil spomalením webstránky a dlhým načítavaním výsledkov. Spracovanie výsledkov nebolo ohrozené.

7. mája 2015 – Deň pred 70-tym výročím ukončenia druhej svetovej vojny bol hacknutý web slovenského europoslanca Branislava Škripeka. Pôvodnú stránku sa nepodarilo obnoviť a funguje v núdzovom režime. Pravdepodobne išlo o útok skupiny, ktorá podobným spôsobom napadla aj francúzsku leteckú spoločnosť a označuje sa ako „El Moujahidin“. Branislav Škripek sa domnieval, že to môže byť reakcia na jeho aktívny prístup v politických otázkach Blízkeho východu.

6. marca 2016 – Spracovanie výsledkov parlamentných volieb bolo komplikované a sprevádzal ho hackerský útok. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová. Stalo sa to v čase od 22.50 h do 23.20 h. „Štatistický úrad má bezpečnostný projekt, v zmysle ktorého sme problém riešili a po 23.20 h nabehli štandardné pomery,“ priblížila Benkovičová s tým, že útok sa týkal komunikačnej infraštruktúry. Spracovanie výsledkov volieb podľa šéfky štatistikov nebolo ohrozené a všetko prebehlo v zmysle noriem.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

11. augusta 2016 – Hackerský útok z marcových parlamentných volieb preverila inštitúcia CSIRT.SK. Potvrdila útoky zo zahraničia (DDoS prostredníctvom siete botnet). ŠÚ SR sa tentoraz na políciu pre hackerov neobrátil. Nevznikla totiž finančná ujma a nebolo ani ohrozené spracovanie výsledkov volieb. TASR to potvrdil generálny riaditeľ Sekcie informatiky ŠÚ SR Štefan Tóth.

12. mája 2017 – Masívny útok hackerov zasiahol milióny počítačov na celom svete, jeho terčom bola aj nitrianska fakultná nemocnica. Ako 15. mája informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková, v tom čase bolo na oddeleniach a ambulanciách v prevádzke približne polovica počítačov, ďalšie sa priebežne kontrolovali a spúšťali do prevádzky. Zdravotná starostlivosť v nitrianskej nemocnici nebola nijako obmedzená.

25. mája 2018 – Nezávislý krajský a mestský poslanec v Banskej Bystrici Igor Kašper podal 24. mája na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre možné spáchanie trestného činu vydierania. Ako vysvetlil, pred krátkym časom sa mu ozval neznámy hacker, ktorý sa mu nabúral do viacerých jeho emailových účtov a ďalších, ako napríklad na facebooku. Potom cez ne vydieral a vyhrážal sa mu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM