Lucia Lauková Kultúra

Hádanky spod Zobora: Hovoria vám niečo názvy Riviéra či Zungov?

Dávnejšie sme si pripomenuli Dudášovu búdku, pojmy Vežák či drik. Pripravili sme si ďalšie hádanky, ktoré by mohli osviežiť vašu pamäť. Poznáte správne odpovede?

Ilustračný obrázok k článku Hádanky spod Zobora: Hovoria vám niečo názvy Riviéra či Zungov?
4
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
  • Kam v Nitre by ste išli na Riviéru?

Do začiatku 20. storočia tieklo jedno rameno rieky Nitry, nazývané Nitrička aj cez dnešné Župné námestie. Nitrička obtekala hradný kopec, čím sa vytvoril akoby opevnený ostrov, ktorý bol prístupný iba cez most. Zároveň išlo o najnižšie položenú a najteplejšiu časť mesta a práve preto ju starí Nitrania dodnes prezývajú Riviérou.

  • Čomu sa hovorilo Zungov?

Pri rieke ešte zostaneme. Zungov je známy aj pod názvom Košťálovo kúpalisko. Takže už asi viete, že mierime do mestského parku. Kúpalisko pôvodne bolo na ramene rieky, ktoré slúžilo ako náhon pre mlyn pod hradom. Jeho názov Zungov vznikol skomolením slova „zungó“, čiže splav, ktorý bol neďaleko.

  • Hovorí vám niečo názov Marienberg?

Marienberg bol starý názov dnešnej Kalvárie. Okrem toho sa jej hovorilo aj Mariánsky alebo Zelený kopec. K tomuto miestu sa viažu aj viaceré zaujímavosti, o ktorých sa dočítate v článku.

  • Počuli ste niekedy názov Molnosfalu?

Pod týmto menom sa spomínajú Mlynárce, a to v najstaršom doklade o ich existencii z roku 1409. Neskôr bola premenovaná na Molnoš a tento názov nosila až do roku 1949. Obec je pomenovaná podľa mlynov na rieke Nitra a osídlená je už od mladšej doby kamennej.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Hádanky pre Nitranov: Hovoria vám niečo názvy Riviéra či Zungov?
4
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM