Webnoviny - Svet

HAITI: Zemetrasenie bolo najničivejšie v dejinách

WEBNOVINY.SK

Zničený prezidentský palác v Port-au-Prince Foto: SITA/AP

WASHINGTON 17. februára (WEBNOVINY) – Rekonštrukcia zemetrasením zničeného Haiti by mohla stáť až 14 miliárd dolárov (v prepočte 10 miliárd eur). Januárová prírodná katastrofa sa tak pravdepodobne stane najničivejšou v modernej histórii. V utorok o tom informovala Panamerická rozvojová banka (IDB).

Inštitúcia škody odhaduje na 8 až 14 miliárd dolárov vo svojej najnovšej správe o tejto najchudobnejšej krajine celej Latinskej Ameriky. Ak by sa potvrdila horná hranica odhadu, januárové zemetrasenie na Haiti sa z hľadiska materiálnych škôd stane „najdrahšou“ prírodnou katastrofou v modernej histórii. Otrasy, ktoré zrovnali so zemou veľkú časť krajiny a pripravili o život najmenej 217 tisíc obyvateľov, boli „ničivejšie ako indonézske tsunami z roku 2004 aj cyklón, ktorý v roku 2008 zasiahol Mjanmarsko (Barmu),“ uvádza rozvojová banka so sídlom v USA.

Po ničivom zemetrasení z 12. januára sa teraz obyvatelia chudobného ostrova boja zdržiavať sa vo svojich domovoch ako aj vo verejných budovách. Obávajú sa totiž ich zrútenia. Táto karibská krajina navyše teraz čelí novému nebezpečenstvu. S príchodom pravidelného obdobia dažďov hrozí, že sa na ostrove rozšíria rôzne epidémie. Haiti si pred niekoľkými dňami pripomenulo mesiac od ničivého zemetrasenia. V krajine stále prebieha obrovská humanitárna záchranná operácia a štáty z celého sveta posielajú obyvateľom najrôznejšiu pomoc.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM