Webnoviny - Svet

Hantuchová porazila svetovú jednotku Wozniacku

WEBNOVINY.SK

Daniela HantuchováFoto: SITA, APPARÍŽ 27. mája (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Daniela Hantuchová na siedmy pokus prvý raz vo svojej kariére zdolala úradujúcu jednotku svetového rebríčka WTA. V piatkovom zápase 3. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) zvíťazila nad favorizovanou Dánkou Caroline Wozniackou vďaka vynikajúcemu výkonu za 73 minút 6:1, 6:3. V prvom sete dominovala na „winnery“ až ohurujúco jednoznačne 15:0.

Hantuchová si na povestne rýchlom dvorci Suzanne Lenglenovej od stavu 1:1 na gemy pripísala 9 hier v rade. Wozniacka síce potom zásluhou jedného prerazenia podania súperky znížila v druhom sete z 0:4 na 3:4, ale Slovenka už nezaváhala. Dánka pri prvom mečbale poslala bekhend do siete.

Bývalá päťka renkingu Hantuchová (momentálne 29. pozícia) sa prebojovala do osemfinále na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska štvrtýkrát, bola v ňom aj v rokoch 2002, 2006 a vlani. Pred dvanástimi mesiacmi podľahla Srbke Jelene Jankovičovej, teraz bude v nedeľu čeliť miestnej šampiónke zo sezóny 2009 Svetlane Kuznecovovej. Proti Ruske má bilanciu 4:7 a ťahala za kratší koniec v oboch doterajších vzájomných dueloch na najpomalšom podklade. Predvlani v Ríme to bolo dvakrát 3:6, odvtedy sa spolu nestretli.

Ak Hantuchová medzi najlepšími šestnástimi uspeje, vystrieda k 6. júnu Dominiku Cibulkovú na poste domácej jednotky. Na vyrovnanie osobného maxima z úrovne „veľkej štvorky“ by 28-ročná popradská rodáčka potrebovala zvládnuť ešte dve kolá – v sezóne 2008 totiž bola v semifinále na melbournských Australian Open.

Hantuchová znížila v štatistike zo zápasov s 20-ročnou držiteľkou 16 titulov Wozniackou na 1:3. Revanšovala sa jej za prehru 1:6, 6:7 (7) z marca v Miami. Na tvrdom povrchu na Floride vtedy nezužitkovala 3 setbaly a celkovo premenila len 1 z 8 brejkbalov. Pre Wozniacku zostáva maximon na tomto podujatí štvrťfinále, celkovo je ním finále z newyorských US Open 2009. Dánka aj v pondelok po RG bude jednotkou počítačového poradia, pretože Belgičanka Kim Clijstersová ako jediná ohrozujúca prehrala už vo štvrtok v 2. kole zo 6:3, 5:2 a dvoch mečbalov.

„Dnes som sa na dvorci cítila veľmi dobre. Držala som sa taktických zámerov. Robila som presne to, čo som mala. S koučom sme to pred zápasom podrobne preberali. Bola som naozaj rada, že sa mi s drobnými výnimkami darilo predvádzať moju hru. Samozrejme, že s výsledkom som veľmi, veľmi spokojná,“ povedala Daniela Hantuchová na tlačovej besede.

Caroline Wozniacka Foto: SITA/AP"Daniela dnes zahrala veľmi, veľmi dobre. Určite lepšia ako ja – o tom niet pochýb. Vedela, čo chce na dvorci robiť, a aj to zrealizovala. Bola dnes pre mňa pridobrá," uznala Caroline Wozniacka na tlačovej besede a dodala: "Antuka určite nie je povrchom, ktorý mám najradšej, ale napriek tomu som dúfala, že sa mi tu podarí dosiahnuť lepší výsledok. Musím však zopakovať, že Daniela je kvalitnou hráčkou.

Ak si naďalej dokáže počínať takýmto spôsobom, bude ťažké zdolať ju. Vždy, keď som sa pokúsila ešte pridať, pridala aj ona. Usilovala som sa o ostrejšie uhly a menej ploché údery, ale ani to nezabralo. Naozaj mi nedala šancu dostať sa do zápasu. Áno, znížila som v druhom sete na 3:4, ale ona aj potom zahrala dobre, s dostatočnou dĺžkou."

Brad Gilbert počas druhého setu (bývalý kouč Agassiho, Roddicka a Murrayho): „Čo sa to deje so svetom? Dani Hantuchová je vo švungu a ´Woza´ sa asi za pochodu prespí až k prehre. Vyzerá vyprahnuto a uťahane. Dani je obrovsky popredu.“

Greg Rusedski počas druhého setu (finalista US Open 1997): „Dokáže Hantuchová dokončiť dielo? Dve najvyššie nasadené by boli vonku.“

Roland Garros (oficiálne konto podujatia): „Po Stosurovej, Ivanovičovej a Clijstersovej je von z turnaja aj Wozniacka. ´Pavúk´ azda ešte nikdy nebol otvorenejší.“

WTA (oficiálne konto Tenisovej asociácie žien): „Hantuchová odpálila Wozniacku.“

Hantuchová na Roland Garros: 2001 – 2. kolo / Conchita Martínezová (Šp.) 6:7 (4), 4:6 2002 – 4. kolo (osemfinále) / Monica Selešová (USA) 4:6, 5:7 2003 – 2. kolo / Ashley Harkleroadová (USA) 6:7 (2), 6:4, 7:9 2004 – 1. kolo / Šinobu Asagoeová (Jap.) 1:6, 3:6 2005 – 3. kolo / Kim Clijstersová (Belg.) 4:6, 2:6 2006 – 4. kolo (osemfinále) / Kim Clijstersová (Belg.) 1:6, 4:6 2007 – 3. kolo / Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.) 6:4, 6:7 (2), 5:7 2008 – nehrala pre únavovú zlomeninu pätnej kosti na pravej nohe 2009 – 1. kolo / Virginie Razzanová (Fr.) 3:6, 3:6 2010 – 4. kolo (osemfinále) / Jelena Jankovičová (4-Srb.) 4:6, 2:6 2011 – zatiaľ osemfinálové 4. kolo (ešte môže postúpiť ďalej) Pozn.: Za ročníkom je uvedené kolo, do ktorého sa dostala, meno premožiteľky a výsledok.

Bilancia vzájomných súbojov slovenskej tenistky Daniely Hantuchovej s hráčkami, ktoré boli alebo sú jednotkami svetového rebríčka WTA vo dvojhre:

Martina Navrátilová (USA) 0:1 Monica Selešová (USA) 0:1 Martina Hingisová (Švajč.) 3:2 Lindsay Davenportová (USA) 0:7 Jennifer Capriatiová (USA) 0:2 Venus Williamsová (USA) 0:10 Serena Williamsová (USA) 1:8 Kim Clijstersová (Belg.) 0:9 Justine Heninová (Belg.) 2:3 Amélie Mauresmová (Fr.) 2:4 Maria Šarapovová (Rus.) 1:7 Ana Ivanovičová (Srb.) 1:4 Jelena Jankovičová (Srb.) 3:5 Dinara Safinová (Rus.) 4:7 Caroline Wozniacka (Dán.) 1:3

Spolu: 18 víťazstiev – 73 prehier

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM