Webnoviny - Svet

Hantuchová prehrala v semifinále dvojhry v Štrasburgu

WEBNOVINY.SK

Daniela HantuchováFoto: SITA/Marián Peiger ŠTRASBURG 20. mája (WEBNOVINY) – Slovenskej tenistke Daniele Hantuchovej sa nevydaril ani štvrtý semifinálový pokus o premiérový postup do singlového finále na antuke na hlavnom profesionálnom okruhu. V piatkovom zápase tejto fázy súťaže dvojhry na turnaji WTA Internationaux de Strasbourg vo francúzskom Štrasburgu (International, dotácia 220 000 USD) prehrala s Nemkou Andreou Petkovicovou nasadenou ako druhou za 163 minút 4:6, 6:3, 4:6.

Šestka tohto podujatia Hantuchová v prvej časti viedla sľubne 4:2 (brejk na 3:2 dosiahla elegantným forhendovým „winnerom“ inside-out) a k tomu mala jednu šancu preraziť súperkino podanie v siedmej hre, ale nedala (bekhendový return do siete) a favorizovaná Petkovicová si okrem tohto gemu pripísala 4 ďalšie – 6:4, 1:0 z jej pohľadu. V druhom dejstve dosiahla Slovenka priebežný obrat z 0:1 a brejkbalu proti nej na 4:1 s dvojitým brejkom. Za stavu 4:3 odvrátila tri brejkbaly v rade. V deviatom geme jej súperka dvojchybou premenila setbal, ktorý si Slovenka vytvorila precíznou bekhendovou kombináciou.

V rozhodujúcej časti 28-ročná popradská rodáčka Hantuchová, momentálne 30. vo svetovom rebríčku, okamžite stratila servis, potom nevyužila dovedna tri brejkbaly na 1:1 a pri skóre 0:3 si nechala rozmasírovať krk na pravej strane. Následne zásluhou pekného bekhendového krížneho obhodenia aj s pomocou pásky znížila rebrejkom na 1:3, ale vzápätí znova prišla o servis. V obojstranne rozháranej koncovke však Hantuchová znova kontrovala na príjme, keď Nemka „vyhodila“ forhend. Slovenka sa bojovne dostala aj na 3:4 a dokonca mala brejkbal v ôsmom geme vďaka účinému bekhendovému krosu. V tejto azda najdôležitejšej fáze stretnutia, keď sa už – už črtal obrat, ju však opakovane zradil forhend pri snahe počínať si iniciatívne a udržať Nemku pod tlakom – 3:5. Hantuchová síce „kraťasom“ upravila na 4:5, ale na príjme sa už nepresadila, hoci ju Petkovicová dvoma veľkými forhendovými zlyhaniami pustila na zhodu.

Charizmatická 23-ročná rodáčka z bosnianskej Tuzly Petkovicová, 15. v renkingu, potvrdila svoj úspech z prvého vzájomného duelu, v ktorom vlani v januári v austrálskom Brisbane zvíťazila 6:4, 6:2. O titul bude hrať s domácou jednotkou „pavúka“ Marion Bartoliovou, s ktorou má štatistiku 1:2 od nezdaru v 2. kole v marcovom kalifornskom Indian Wells. Ak Petkovicová v sobotu získa titul, posunie sa na 12. pozíciu v hodnotení, inak bude v pondelok na 14. mieste. Bartoliová si nemôže k 23. máju zlepšiť terajší 11. post. Dve najvyššie nasadené aktérky si zahrajú vo finále v Štrasburgu prvý raz od sezóny 2002. Vtedy dvojka Jelena Dokičová zdolala jednotku Silviu Farinovú-Eliovú.

Medzi najlepšie štyri na hlavnej profesionálnej úrovni postúpila Hantuchová 34. raz, na najpomalšom povrchu to však bol len 4. takýto úspech (Rím 2007, Varšava 2009, Charleston 2010). Celkovo sa do súboja o titul dostala už 11-krát.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Hantuchová si odnáša 130 bodov do počítačového poradia a šek na 10 200 USD. Bývalá päťka rebríčka debutovala na tomto turnaji už v sezóne 2000 a vtedy sa ako „lucky loserka“ prebojovala do štvrťfinále, v ktorom nestačila na Maďarku Ritu Kuti-Kisovú.

Držiteľka 4 singlových primátov Hantuchová sa teraz presúva na parížsky grandslamový turnaj Roland Garros, na ktorom ju v 1. kole vyzve Číňanka Šuaj Čang.

Dvojhra – semifinále: Andrea Petkovicová (Nem.-2) – Daniela Hantuchová (SR-6) 6:4, 3:6, 6:4 za 163 minút (53, 50, 60)

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM