Futbal

Hapal sa postavil pred kamery: Stoch sa môže opäť stať členom reprezentácie

Čech Pavel Hapal je oficiálne nový tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. Funkcie sa ujal v stredu po podpise zmluvy na celý kvalifikačný cyklus po EURO 2020, Slovenský futbalový zväz (SFZ) má v prípade postupu na šampionát opciu na predĺženie kontraktu.

Ilustračný obrázok k článku Hapal sa postavil pred kamery: Stoch sa môže opäť stať členom reprezentácie
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hapal nahradil Jána Kozáka a stal sa prvým zahraničným koučom národného tímu.

Výkonný výbor SFZ schválil menovanie Hapala v pondelok na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom zaňho hlasovalo deväť prítomných členov, jeden sa zdržal. Jeho asistentom bude opäť Oto Brunegraf, s ktorým spolupracuje od roku 2007 vrátane angažmánov pri národnom mužstve do 21 rokov a v Sparte Praha. Aj obsadenie ostatných postov v realizačnom tíme bude plne v kompetencii nového trénera a ten sa rozhodol presunúť k sebe do A-tímu celý realizačný tím z jeho bývalej 21-ky.

„Keď som sa dozvedel, že môžem byť trénerom reprezentácie SR, najskôr som tomu neveril. Môžem len prisľúbiť, že urobím všetko, aby sme tešili fanúšikov slovenského futbalu. Času veľa nie je. Začali sme pracovať už od utorka. Oslovili sme skúsených hráčov a naplánovali sme za nimi výjazd. Najprv pôjdeme za Marekom Hamšíkom. Kompetencie ohľadom realizačného tímu sú moje. Vezmem si k sebe celý tím z 21-ky. Plus bude doplnený troma ľuďmi z áčka. Budeme mať dvoch trénerov brankárov,“ uviedol Hapal po uvedení do funkcie.

Brankárov povedú Miroslav König a Miroslav Seman, kondičným trénerom bude Peter Boďo, videoanalytikom Michal Slyško, technickým vedúcim Jakub Kojnok, lekárom Zsolt Fegyveres, masérom Juraj Ludík, ako fyzioterapeuti budú pracovať Martin Nozdrovický, Marián Drinka, ako kustódi Marek Košáň a Patrik Fedor. „Z predchádza­júceho angažmánu mám veľmi dobrú skúsenosť s dvoma trénermi brankárov. Chcem sa obklopiť ľuďmi, ktorým dôverujem. Už som to prebral s trénerom dvadsaťjednotky Adriánom Guľom.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

V hráčskom kádri Hapal momentálne neplánuje radikálnu obmenu, najväčšia zmena tak bude v zložení realizačného tímu: „Bude dôležité, aby sme sa spoznali čo najrýchlejšie, a aby bola symbióza taká, aby sa hráči radi vracali do národného tímu. Každý tréner chce hrať ofenzívne a sila tohto mužstva je práve v ofenzíve.“ Nový kouč potvrdil, že osloví aj Miroslava Stocha, ktorý sa v najcennejšom drese nepredstavil od EURO 2016 vo Francúzsku: „Už som s ním telefonoval, chcem sa s ním stretnúť a rozobrať situáciu, ktorá bola a ktorá môže nastať. Môže sa stať opäť členom národného tímu,“ povedal Hapal. Otázku prípadného návratu Stocha už konzultoval s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom, ktorý dodal: „Každý človek v živote má dostať druhú šancu, ja som ju dostal možno dva, tri razy v živote, takže viem, o čom hovorím. Trénerovi som povedal, že to je jeho v kompetencii. My vyberáme trénerov, tréneri vyberajú hráčov. Tak to je a tak to bude v budúcnosti.“

Štyridsaťdeväťročný Čech viedol dvadsaťjednotku od januára 2015 a na vlaňajších ME tejto vekovej kategórie v Poľsku s ňou obsadil piate miesto, keď Slovensko skončilo tesne pred bránami semifinále. Ponuku z Prahy prijal v marci tohto roka, bývalému trénerovi SFC Opava, FC Zlín, Baníka Ostrava, FC Nitra, FK Mladá Boleslav, MŠK Žilina, Zaglebia Lubin či FK Senica však nevyšiel návrat na klubovú scénu, vedenie Sparty ho odvolalo v júli. Na Slovensku sa so Žilinou radoval z majstrovského titulu v sezóne 2009/2010, v nasledujúcom ročníku doviedol MŠK do skupinovej fázy Ligy majstrov.

SFZ sa musel zaoberať otázkou reprezentačného trénera po októbrovej abdikácii Jána Kozáka. Ten odstúpil po prehre s Českom 1:2 v B-divízii Ligy národov a následnom porušení životosprávy a štatútu reprezentanta zo strany siedmich hráčov. Kozák bol najdlhšie pôsobiaci kouč pri národnom mužstve, na post nastúpil v júli 2013. Slovensko figuruje vo svojej skupine LN po dvoch zápasoch bez bodu na poslednej tretej priečke. Najbližšie sa predstaví 16. novembra doma proti Ukrajine. O tri dni neskôr si zmeria sily s krajanmi Hapala v Prahe: „Urobíme všetko, aby sme skončili na druhom mieste v Lige národov a aby sme potom postúpili na ME.“

Kováčik potvrdil aj platové podmienky pre nového trénera. Nebudú sa líšiť od tých, aké mal jeho predchodca. Mesačný plat má vo výške 15 000 eur, resp. cieľová prémia za postup na EURO je vo výške 200 000 eur.

Zväz má záujem o pokračovanie spolupráce s bývalým asistentom trénera Štefanom Tarkovičom, hoci už v inej pozícii. „S pánom Tarkovičom máme dlhodobo veľké plány, dokonca sme preňho mali pripravenú ponuku na rok 2020, keď sa mu mala skončiť zmluva. Som rád, že o dva roky skôr môže do tímu pribudnúť taký kvalitný človek, ako je Štefan Tarkovič. Začali sme komunikáciu s ním, bude len na ňom, či to bude akceptovať, alebo bude mať ambíciu pôsobiť niekde inde,“ povedal Kováčik. Hapal sa s Tarkovičom stretol už v utorok, kontaktovať bude aj svojho predchodcu: „Samozrejme, informácie budem chcieť aj od pána Kozáka. Uvidíme, či dôjde k odovzdaniu nejakých rád, počkám na jeho reakciu, ale určite ho chcem osloviť.“

Zdroj: Dnes24.sk
Hapal sa postavil pred kamery: Stoch sa môže opäť stať členom reprezentácie
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM