Zo Slovenska

Harabin dostane odškodné v kauze Sadiki. Súd ešte výšku neurčil

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin dostane odškodné od generálnej prokuratúry za to, že v roku 2008 potvrdila pravdivosť prepisu jeho telefonátu s Bakim Sadikim.

Ilustračný obrázok k článku Harabin dostane odškodné v kauze Sadiki. Súd ešte výšku neurčil
Zdroj: TASR

O odškodnom pre Harabina informuje denník SME. Jeho výška však ešte nie je známa.

Krajský súd v Bratislave ju neurčil. Nariadil, aby tak urobil okresný súd, ktorý ju pôvodne stanovil na 150-tisíc eur. „Primeranosť nemajetkovej ujmy treba vždy posudzovať aj v kontexte s ďalšími právnymi predpismi upravujúcimi obdobnú problematiku,“ cituje uznesenie predsedníčky senátu Valérie Kleinovej denník SME.

V minulosti práve Kleinovej senát potvrdil 150-tisícové odškodné pre exministra spravodlivosti Harabina. Generálna prokuratúra podala dovolanie na Najvyšší súd, ktorý spochybnil primeranosť sumy. Krajský súd sa teraz musel riadiť názorom Najvyššieho súdu.

Čítajte aj: Zápisník záhradkára: Ako vypestovať anglický trávnik a kvety, ktoré vyrazia dych

Utajené informácie

Krajský súd rozhodoval už 30. júna, ale neverejne. Verdikt nezverejnil, nepoznala ho ani prokuratúra. Z uznesenia, ktoré získal denník, vyplýva, že prokuratúra Harabina poškodila už len tým, že sa v roku 2008 vyjadrovala k pravosti prepisu jeho priateľského telefonátu so Sadikim, ktorý sa dostal na verejnosť.

„Generálny prokurátor porušil povinnosť mlčanlivosti o veciach, o ktorých sa dozvedel v súvislosti s výkonom verejnej funkcie, ak nebol tejto povinnosti zbavený,“ cituje denník SME v článku vyjadrenie súdu. Šéfom prokuratúry bol vtedy Dobroslav Trnka.

Harabin už v spore s prokuratúrou raz bol úspešný. Išlo o podozrenie z poisťovacieho podvodu, pre ktoré ho polícia pod dozorom prokuratúry vyšetrovala po autonehode z roku 2005. Prokuratúra podľa súdu nezastavila včas trestné stíhanie, aj keď už bolo jasné, že podvod sa nestal.

Čítajte aj: Tatry pobavia lesné šelmy: Hrebienok ovládnu medvede už po deviatykrát

Harabin dostane odškodné v kauze Sadiki
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM