Krimi

Harabinov senát zrušil rozsudky v kauze vraždy Jána Kubašiaka v Polomke!

Dovolací senát Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina zrušil rozsudky týkajúce sa Igora Š. v kauze brutálnej a mediálne známej vraždy.

Ilustračný obrázok k článku Harabinov senát zrušil rozsudky v kauze vraždy Jána Kubašiaka v Polomke!
7
Galéria
Zdroj: archív TASR

Dovolací senát Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina zrušil rozsudky týkajúce sa Igora Š. v kauze brutálnej a mediálne známej vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke spred takmer jedenástich rokov. Obvinenia voči podnikateľovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

Od začiatku

Senát prejednal vo štvrtok na neverejnom zasadnutí dovolanie obvineného Igora Š. a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zrušil odsudzujúci rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici z októbra 2015 a tiež odsudzujúci rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z januára 2015.

„Okresnému súdu Banská Bystrica sa prikazuje, aby vec v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol,“ uviedol na verejnom vyhlásení rozhodnutia Harabin. Pre médiá Harabin odôvodnil, že rozhodnutie je nezákonné.

Nezákonné vypočúvanie

„Neboli z hľadiska skutkového do rozhodnutia dané veci, nekorešpondujú s právnou vetou,“ ozrejmil. Súdy podľa neho v jednej časti uverili slovám jediného svedka, ktorý po ôsmich rokoch zmenil výpoveď a v druhej časti nie.

„Svedok bol vypočutý nezákonne a na tom bola postavená vina. Je to jeden z kardinálnych problémov,“ doložil.

Súd v kauze vraždy Kubašiaka
7
Galéria
Zdroj: TASR

U Harabina nič nové

„V prípade senátu pod vedením doktora Harabina sme si už zvykli na pomerne prekvapujúce rozhodnutia a z tohto hľadiska aj dnešné rozhodnutie možno považovať za pomaly už štandardné,“ komentoval pre médiá rozsudok prokurátor ÚŠP.

„K presným dôvodom sa neviem vyjadriť, keďže ich nekonkretizoval, počkáme si na písomné vyhodnotenie,“ doplnil. ÚŠP sa domnieval, že pri ukladaní trestu došlo k porušeniu zákona, a preto v dovolaní navrhoval zmenu právnej kvalifikácie a následne aj uloženie trestu.

„Pokiaľ sa týka rozhodnutia o vine, mali sme za to, že dôkazy vykonané tak v prípravnom konaní, ako aj na hlavnom pojednávaní, boli dostačujúce a boli vykonané v súlade so zákonom, aby bolo rozhodnuté o vine,“ uviedol prokurátor.

Na úteku

Obhajca obvineného Ondrej Zachar bol z rozhodnutím spokojný. „Je tu priestor na to, aby sa mohlo v tejto veci konať," povedal. Podľa obhajcu však bez písomného odôvodnenia nie je jasné, k akému postupu dovolací súd zaviaže prvostupňový súd a či možno očakávať oslobodenie jeho klienta.

„My zastávame jednoznačný názor, že tie dôvody a motívy, ktoré boli dané v rozsudku, neexistujú,“ prezentoval Zachar. Ten podľa jeho slov nevie, kde sa Igor Š. zdržiava. „Ak je niekto odsúdený na osem rokov, tak asi ťažko mu je ísť niekam, keď sa cíti nevinný. Ja jeho útek nekomentujem,“ vysvetlil.

Je na slobode

Igora Š. uznali súdy vinným zo zločinu lúpeže, ktorú si mal objednať a zo zločinu vydierania v kauze Kubašiakovej vraždy. Vymerali mu osem rokov väzenia so stredným stupňom stráženia. Potrestali ho aj peňažným trestom vo výške 35-tisíc eur. Ak ho nezaplatí, uložili mu náhradný trest – 12-mesačné väzenie.

Právoplatne odsúdený brezniansky podnikateľ do väzenia nenastúpil. Krajský súd v Banskej Bystrici preto vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. Európsky zatýkací rozkaz by mal byť po štvrtkovom rozhodnutí Najvyššieho súdu zrušený. Predpokladá to prokurátor ÚŠP, ktorý vysvetlil, že teraz neexistuje právny dôvod, aby bol zatykač vydaný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM