Webnoviny - Svet

Harmonizovaná inflácia v apríli zrýchlila na 3,9 %

WEBNOVINY.SK

V apríli najrýchlejšie rástli ceny odevov a obuvi a dopravyFoto: SITA/APBRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Inflácia meraná metodikou Európskej únie v apríli mierne zrýchlila svoju medziročnú dynamiku z marcových 3,8 % na 3,9 %. Naposledy takýmto vysokým tempom pritom rástli spotrebiteľské ceny ešte v novembri 2008. Priemerná ročná miera inflácie, ktorá sa sleduje aj pri plnení tzv. maastrichtských kritérií, tak v štvrtom mesiaci tohto roka stúpla o 0,2 percentu­álneho bodu na 1,8 %.

Na medziročnej báze pritom najrýchlejšie v apríli rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré boli oproti aprílu 2010 vyššie o 6,5 %. Podobne vysoký rast zaznamenali štatistici aj pri cenách bývania a energií o 6,2 % a dopravy o 6 %. Viac ako štvorpercentný rast zaznamenali ešte alkohol a tabak, vzdelávanie a rozličné tovary a služby. Medziročne nižšie boli len ceny nábytku a vybavenia domácnosti o 1,7 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny merané harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP) zvýšili v apríli oproti marcu o 0,5 %. Medzimesačný rast sa tak oproti marcu zvýšil o 0,1 percentu­álneho bodu. Najrýchlejšie rástli ceny odevov a obuvi a dopravy. Naopak, klesli ceny nábytku a vybavenia domácnosti a rekreácie a kultúry.

V minulom roku dosiahla harmonizovaná inflácia na medziročnej báze ku koncu roka 1,3 %, kým rok predtým vplyvom oslabeného dopytu ceny merané harmonizovaným indexom ku koncu roka stagnovali. V tomto roku sa očakáva vyššia inflácia, ovplyvnená tak oživovaním dopytu, ako aj vplyvom konsolidačného balíka vlády. Aktuálne bankoví analytici podľa prieskumu Národnej banky Slovenska očakávajú ku koncu tohto roka harmonizovanú infláciu na úrovni 3,9 %.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM