Krimi

Haščák: Vulgárna správa od M. Kočnera bola o vyšetrovateľovi Gorily

Haščák sa nechce vyjadrovať k nahrávke z kauzy Gorila, ani ďalším „živým“ prípadom.

Ilustračný obrázok k článku Haščák: Vulgárna správa od M. Kočnera bola o vyšetrovateľovi Gorily
19
Galéria
Zdroj: TASR

Vulgárna sms správa, ktorú mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka poslal obžalovaný Marian Kočner spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi, bola o odstavení vyšetrovateľa kauzy Gorila Lukáša Kyselicu.

Vulgárna smska

Ozrejmil to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze Kuciakovej vraždy. Kyselica vyšetroval aj prípravu vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko. Spolu s Marianom Kočnerom čelia obžalobe aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Týždeň po smske mal Marian Kočner na osobnom stretnutí Haščákovi vysvetľovať, že Kyselica komunikuje s exsiskármi Pavlom Forischom, Stanislavom Žiaranom a Jánom Ferancom. Podľa Haščáka vydierali firmu Mecom z portfólia Penty na základe fiktívnej pohľadávky.

„Bolo mi povedané, že s nimi intenzívne komunikuje Kyselica a že komunikuje aj s advokátom Polákom,“ uviedol Haščák. Ten vtedy zastupoval bývalého mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka, ktorý bol jeden z kľúčových svedkov v kauze prípravy vraždy Volzovej.

Kočnerov motív

Haščák mal preto vyzvať Mariana Kočnera, aby sa obrátil na Inšpekčnú službu Ministerstva vnútra SR. To, že bolo spomínané stretnutie aj o Forischovi, korešponduje aj s obsahom ich komunikácie v šifrovanej aplikácii Threema. Autenticitu svojimi slovami potvrdil aj Haščák, ktorý priznal, že s Marianom Kočnerom komunikoval aj cez Threemu.

S vysvetlením vulgárnej správy sa do veľkej miery stotožnili aj splnomocnenci poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica. Lipšic zároveň dodal, že považuje za dôležitý motív Mariana Kočnera odstaviť Kyselicu z vyšetrovania vraždy Volzovej. Mal tým sledovať ochranu spoluobžalovaného Pavla Ruska v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Nechce sa vyjadriť

Haščák sa nechce vyjadrovať k nahrávke z kauzy Gorila, ani ďalším „živým“ prípadom. Povedal to novinárom po výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Odmieta však, že by ku Gorile neposkytol dôveryhodné vysvetlenia už predtým.

Trvá tiež na tom, že v súvislosti s nahrávkou Gorily ho nikto nevydieral. Vo veci údajnej nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s obžalovaným Marianom Kočnerom o kauze Gorila už podľa svojich slov vypovedal. „Nie som v stave sa teraz k tomuto vyjadrovať, práve preto, že prebieha vyšetrovanie,“ skonštatoval s tým, že to nie je o vyhýbaní sa odpovediam. Nahrávku z Gorily označuje Haščák ako údajnú, keďže sa podľa jeho slov nikdy nepotvrdila.

Po obedovej prestávke by mali pred súdom vypovedať svedkovia, ktorí pracovali v golfovom rezorte v Báči. Marian Kočner je jeho spolumajiteľom a mali ho tam vidieť s obžalovanou Alenou Zsuzsovou. Pred senát by sa mal postaviť i muž, ktorý upravoval hlaveň zbrane použitej pri vražde Kuciaka. Rovnako svedok, ktorý spozoroval auto použité pri vražde novinára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM