Webnoviny - Svet

Hasiči na Kysuci preventívne odstrelili ľady

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Hasiči dnes o 10:00 na úseku toku Kysuca medzi Kysuckým Novým Mestom a obcou Povina preventívne odstrelili ľadovú zátarasu.

Pre agentúru SITA to uviedol manažér pre mediálnu komunikáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava. Hrúbka ľadu v mieste odstrelu mala od 60 do 100 centimetrov.

„Odstrel bol úspešný,“ dodal manažér. Nálože podľa neho rozmiestnili na úseku približne 200 metrov a na odstrel použili 18 kilogramov trhaviny.

O odstrele rozhodli dnes ráno na zasadnutí Krajskej povodňovej komisie v Žiline, pričom dôvodom je výraznejšie oteplenie aj s dažďom, ktoré sa očakáva v najbližších dňoch.

Rieka Kysuca je podľa slov Machavu zamrznutá od Čadce, cez Dunajov až po obec Povina. „Vplyvom očakávaného oteplenia možno predpokladať, že ľady sa pohnú,“ informoval manažér. Pre oteplenie hrozilo, že by sa ľadová masa mohla nahromadiť pod mostmi v lokalite Povina – Kysucké Nové Mesto. Cieľom odstrelu bolo rozrušenie ľadovej masy a vytvorenie tzv. prúdnice.

V dôsledku očakávaného oteplenia budú môcť podľa Machavu ľady plynule odtekať po toku. „Týmto opatrením chce SVP zmierniť možné následky hromadenia ľadov, ktoré by mohli spôsobiť vyliatie riek a poškodenie majetku občanov,“ dodal pre agentúru SITA.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM