Webnoviny - Svet

Henbury podala na mesto tri žaloby pre PKO

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít VaniherBRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Spoločnosť Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod Parkom kultúry a oddychu (PKO) na bratislavskom nábreží Dunaja, dnes podala na hlavné mesto tri žaloby. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa projektu Nové PKO Marta Bujňáková.

Henbury podalo na mesto žalobu o určenie platnosti právnych úkonov (Zmluvy o spolupráci a Preberacieho protokolu) a ich dodatkov, ktorými sa hlavné mesto zaviazalo zabezpečiť zbúranie PKO na náklady spoločnosti.

Investor tiež žaluje mesto o náhradu škody a ušlého zisku vo výške 28 000 000 eur, ktorá mu vznikla v príčinnej súvislosti s porušením platných zmlúv. Tretia žaloba sa týka zaplatenia sumy 2 349 437,44 eura za neoprávnené užívanie pozemkov vo vlastníctve spoločnosti hlavným mestom.,

Henbury Development podľa Bujňákovej s poľutovaním konštatuje, že i napriek opakovanej snahe zo strany investora mesto neprejavilo záujem o konštruktívnu dohodu o budúcej podobe PKO. Svojimi krokmi odďaľuje akékoľvek riešenie, čím dochádza k mareniu investície a narastaniu finančných škôd.

Verejná diskusia organizovaná mestom je podľa investora od prvého momentu nastavená tendenčne, zavádzajúco a poskytuje občanom nepravdivé informácie.

Prezentované varianty neboli podľa Bujňákovej s investorom prerokované a odsúhlasené a nevyčerpávajú všetky možnosti riešenia. „Namiesto hľadania dohody v prospech Bratislavčanov hlavné mesto uprednostňuje populistické organizovanie drahých reklamných kampaní okolo verejnej diskusie, ktorá sa pre nízku účasť ukazuje ako neúčelná,“ uviedla Bujňáková.

Snahou Henbury Development je naďalej pokračovať v projekte, vybudovať multifunkčnú zónu pre verejnosť s kultúrno-spoločenskou sálou a verejnou promenádou, ak na to budú vytvorené podmienky zo strany mesta. Agentúra SITA oslovila aj magistrát hlavného mesta, ten sa prisľúbil vyjadriť.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM