Erik Bojničan Kultúra

História kina v našom meste: Viete, na čo chodili Hlohovčania pred viac ako 100 rokmi?

Prvé filmové predstavenia na plátne mali možnosť Hlohovčania zažiť už pred viac ako 100 rokmi. Čo sa vtedy premietalo, kde kino sídlilo a koľko stál lístok? Nechajte sa aspoň na pár okamihov vtiahnuť do histórie!

Ilustračný obrázok k článku História kina v našom meste: Viete, na čo chodili Hlohovčania pred viac ako 100 rokmi?
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

V dnešnom svete multikín, ktoré ponúkajú najnovšiu 3D technológiu je len veľmi ťažké si predstaviť, ako kedysi premietanie takého filmu vyzeralo. Hlavne, ak je reč o období pred viac ako storočím dozadu. Práve do tejto doby sa datujú počiatky premietania v Hlohovci. Nechajte sa aspoň na chvíľu vtiahnuť do histórie.

Viac ako storočie dozadu

V našom mestečku, ako uvádza kronika mesta Hlohovec boli premietané prvé filmy v zadnej sále hotela Jeleň do času, kým bolo postavené prvé kino „Urania“. Toto sa podľa kronikára datuje k počiatku prvej svetovej vojny t.j. r. 1914, kedy bol iniciátorom údajne Jodás, zamestnanec tunajšieho úradu.

„Kino “Urania“ bolo postavené na miesto terajšieho Cibulovho domu vedľa terajšieho kina Úsmev. „Urania“ bola pomerne menšia ako „Úsmev“ a zmestila sa do nej sotva polovica divákov dnešného kina,“ napísal v roku 1957 vtedajší kronikár, ktorý upresnil, že zariadenie bolo jednoduché a stoličky na sedenie boli sklápacie, ako záhradné stoličky.

Lístok za jednu korunu

„Kino bolo výnosný podnik, lebo po prvej svetovej vojne návštevnosť stúpala, takže často nestačili lístky a predstavenie bývalo opakované. Ceny boli od 1 – 3,– Kčs,“ poznamenal kronikár, podľa ktorého premietanie bolo najskôr ručné, potom na elektrický motor a pohyb osôb bol trhavý a neprirodzený.

Počas predstavení mávali podľa dobového zápisu hasiči v kine službu. „Kinooperátori boli: Mikloš, Fajšl a Lányi, ktorý prešiel už z Uranie do nového kina, kde v r. 1930 sa začalo premietanie už zvukových filmov. Prvým zvukovým filmom bol český film: S.K. Polný maršálek, ktorý prijalo obecenstvo s veľkým obdivom a bola priam senzácia v našom meste, keď počuli diváci osoby hovoriť a spievať,“ spomína kronikár.

Prvé filmy boli nemé

V „Uranii“ hrávali, ako opisuje dobový dokument, len nemé filmy, ale už aj tie poskytovali návštevníkom kina poučenie a hlavne zábavu. „Už prvé filmy umožnili vidieť občanovi, ktorý nebol nikdy von z Hlohovca, ako je to s loďou pri búrke na mori, africký prales s divými zvermi, rušnú premávku na uliciach veľkomiest a vôbec všetko, čo vtedajší svet mal a čo obrázky len z časti zachytili,“ stojí v ďalšom zápise.

Najviac sa u nás podľa kroniky premietali americké filmy, lebo USA priamo chrlili do sveta filmy z Holyvoodu, kde rôzne filmové spoločnosti držali monopol tejto výnosnej výroby. „Prichádzali najviac dobrodružné filmy. Veľmi obľúbené boli tie, kde účinkovali komici svetovej úrovne, ako napr. Charlie Chaplin a pod. Tiež boli obľúbené kovbojky, ktoré mládež viac pokazili ako poučili,“ dodal k téme kronikár.

Môže vás zaujímať:

Hlohovecké mlyny na Váhu: Príbeh jednej éry v našom meste zachytený perom kronikára

Výnimočná stavba hlohoveckého mosta: Fakty z našej kroniky a ktorých vie málokto!

Takto pred viac ako polstoročím stavali ropovod: Unikátne ARCHÍVNE ZÁBERY z nášho okresu

Otestujte sa: Ulice Hlohovca za éry kosáku a kladiva, spomeniete si ešte na ich názvy?

Engelsova, Malinovského… aj také boli názvy Hlohoveckých ulíc: Jedna z nich ale vyčnieva z radu!

Zaručene na vás doľahne nostalgia: 5 detských hier, ktoré ste sa kedysi v Hlohovci hrávali možno aj vy

DÁTUMY, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Viete kedy prišiel do Hlohovca prvý vlak, či kedy sa tu začalo variť pivo?

Zábavy, živá hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Hlohovčania za socíku vedeli baviť

Mliečny bar a ďalšie… 3 legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Hlohovci

Hlohovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani knedľa z Kriváňu!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM