Zo Slovenska

História Vianočných trhov v Bratislave sa začala písať v roku 1993

Zástupcovia mesta sa pri vytváraní tradície vianočných trhov inšpirovali dizajnom trhov v niektorých európskych mestách ako Norimberg, Brusel, Strasbourg či Stuttgart.

Ilustračný obrázok k článku História Vianočných trhov v Bratislave sa začala písať v roku 1993
19
Galéria
Zdroj: TASR

Vianočné trhy v uliciach miest sú pre nás dnes už neoddeliteľnou súčasťou predvianočného času. Cigánska pečienka, pečené klobásy, husacie a kapustné lokše, kapustnica, varený punč, víno či grog. Bez týchto dobrôt si vianočné trhy ani nevieme predstaviť.

Rozprávková krajina

Vianočné trhy sa na Hlavnom námestí uskutočnili po prvýkrát v novodobej histórii v roku 1993 a odvtedy si budovali povesť jedného z najpopulárnejších spoločenských podujatí adventného času nielen v hlavnom meste Slovenska, ale aj vo svete.

Minulý rok bratislavské vianočné trhy zaradil prestížny britský denník The Guardian medzi TOP trhy v Európe. „V decembri sa rozprávkové námestie slovenského hlavného mesta stáva skutočnou zimnou rozprávkovou krajinou. Malé stánky ponúkajú ručne vyrábané drevené hračky, krásne vyšívané vesty a obrusy, kvalitné slovenské biele vína, včelí vosk, ručne fúkané sklenené ozdoby, ručne maľovaná keramika a ľudové slovenské umenie,“ napísal britský denník.

Inšpirácia spoza hraníc

Zástupcovia mesta sa pri vytváraní tradície vianočných trhov inšpirovali dizajnom trhov v niektorých európskych mestách ako Norimberg, Brusel, Strasbourg či Stuttgart. Mali byť pozvánkou obyvateľom mesta a jeho návštevníkom prežiť spoločne adventný čas v jeho historickom srdci.

„Rastúci záujem verejnosti mal za následok rozširovanie trhov. Počet stánkov sa po desaťročí existencie viac ako zdvojnásobil, trhy “expandovali” aj do priľahlých nádvorí a námestí. Od roku 2003 koncepcia vianočných trhov postupne integrovala priestor Františkánskeho námestia. Napriek komerčným ponukám, ktoré sprevádzali toto podujatie od jeho vzniku, si trhy uchovali svoj “mestský” charakter,“ informuje mesto.

Súčasťou vianočných trhov nielen na Hlavnom námestí, ale v každej mestskej časti, je aj milá tradícia rozsvietenia vianočného, čím sa oficiálne trhy začínajú. Vedeli ste, že do polovice 19. storočia nebol na našom území zvyk ozdobovať ihličnatý strom ako vianočný stromček? Prišiel k nám až z Nemecka.

Hriešne dobré aj drahé

Cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše, kapustnica, medovníky, medovina, varený punč, víno či grog. Ulicami mesta sa vinú vône, ktoré lákajú k vysvieteným stánkom plným kalorických dobrôt. Mnohé sú nielen hriešne dobré, ale aj pomaly hriešne drahé. Ceny sú totiž z roka na rok vyššie.

V stánkoch na vianočných trhoch nájdete aj remeselné výrobky z dreva, skla, kože, šúpolia či včelieho vosku.

Napriek vysokým cenám a davom sa ale nenechajte odradiť a užite si vianočnú atmosféru v meste naplno. Okrem lákavých pochúťok a vareného vína je pre vás v uliciach pripravený pestrý program a snáď budú aj ideálne podmienky na klzisko na Hviezdoslavovom a Primaciálnom námestí.

Vianočné trhy 2017
19
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM