Webnoviny - Svet

Historické zlato v zjazde pre Američanku Vonnovú

WEBNOVINY.SK

Lindsey Vonnová po víťaznom zjazde Foto: AP Photo/Gero Breloer WHISTLER 17. februára (WEBNOVINY) – Zjazd žien na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouveri vyhrala favorizovaná Američanka Lindsey Vonnová s náskokom 56 stotín sekundy pred svojou krajankou Juliou Mancusovou. Bronz si vybojovala Rakúšanka Elisabeth Görglová (+1,46). Zaujímavé je, že poradie na stupňoch víťazov sa zhodoval s poradím jediného oficiálneho tréningu v stredisku Whistler Creekside. Úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne Vonnová viedla v peknom slnečnom počasí od prvých medzičasov a hoci v závere inak skvelej jazdy na 2939-metrovej trati s názvom Franz mierne stratila, prvé zlato v kariére jej už neušlo.

Preteky sa skončili malou tragédiou pre Švédku Anju Pärsonovú, ktorá bola na všetkých medzičasoch jasne druhá. Celkom nepochopiteľne nezvládla záverečný skok, spadla a prišla o šancu vyrovnať sa v počte medailí zo ZOH Chorvátke Janici Kosteličovej. Pärsonová ich má v zbierke päť (1 – 1 – 3), Chorvátka o jednu viac. Našťastie, švédska univerzálka odišla zo zjazdovky po vlastných. Sklamaním bolo aj vystúpenie Nemky Marie Rieschovej, ktorá ako jediná v sezóne zdolala v zajzde v St. Moritzi Vonnovú.

Vonnová pre svoju krajinu vybojovala historicky prvé zlato v zjazde na ZOH (doteraz len 3 striebra a 2 bronzy), celkovo trináste v alpských disciplínach. Rodáčka z coloradského Vailu potvrdila v stredu pozíciu najväčšej favoritky, hoci 10 dní pred otvorením vancouverských hier si na tréningu v Rakúsku bolestivo zranila píšťalu na pravej nohe a v jednej chvíli bola dokonca ohrozená jej účasť na olympiáde. Okamžite si ju však vzali do parády lekári. Od spomenutého zranenia nestála na lyžiach 12 dní. Oddychovala, liečila sa a trénovala až minulú v nedeľu vo Whistleri. Už v pondelkovom skrátenom tréningu zjazdu zvíťazila o 39 stotín sekundy pred Mancusovou. Odkladanie tréningov i súťažného programu v dôsledku nepriaznivého počasie jej preto prišlo vhod, čo aj priznala: „Za normálnych okolností by som bola nahnevaná, ale pre moju zranenú holeň je toto najlepší možný scenár. Takto mám viac času na oddych a uzdravenie sa.“

Lindsey Vonnová je suverénkou Svetového pohára 2009/2010 a práve ona môže byť kráľovnou zjazdoviek v stredisku Whistler Creekside. Odborníci tvrdia, že na to má všetky predpoklady a tipovali, že môže získať tri či štyri medaily. V sezóne vyhrala 9 pretekov SP – 5 zo 6 zjazdov, 3 super G a 1 kombináciu. Dokáže výborne zajazdiť všetky disciplíny a v každej mala reálnu šancu dostať sa na stupeň víťazov.

„Pre úspech môžem urobiť len jedinú vec – pripraviť sa fyzicky aj mentálne, a potom siahnuť na dno svojich síl. Ak to zvládnem, budem spokojná,“ citoval denník Washington Post tesne pred hrami sympatickú Američanku.

Experti upozorňovali, že Vonnová sa môže ocitnúť v podobnej situácii ako jej krajan Bode Miller v roku 2006 na ZOH v Turíne. Mal byť hviezdou, ale skončil bez medaily. „Odkedy sa vydala, dosť sa zmenila. Je pokojnejšia, rozvážnejšia a rieši veci s chladnou hlavou,“ odbila porovnanie s výbuchom búrliváka Millera spred štyroch rokov Linda Krohnová, matka Lindsey Vonnovej. To, ako sa Lindsey vyrovnala so zranením i traťou v olympijskom zjazde, slová jej mamy len potvrdzuje.

Výsledky:

Ženy – zjazd: 1. Lindsey Vonnová (USA) 1:44,19 min, 2. Julia Mancusová (USA) +0,56 s, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,46, 4. Andrea Fischbacherová (Rak.) +1,49, 5. Fabienne Suterová (Švajč.) +1,98, 6. Britt Janyková (Kan.) +2,02

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM