Volejbal

Historický postup slovenských volejbalistiek: Herelová ďakovala divákom

Slovenské volejbalové reprezentantky štartovali na majstrovstvách Európy v rokoch 2003, 2007 a 2009, zakaždým skončili už v základnej skupine.

Ilustračný obrázok k článku Historický postup slovenských volejbalistiek: Herelová ďakovala divákom
20
Galéria
Zdroj: TASR

Až tohtoročný domáci šampionát im priniesol úspech a zverenky Marca Fenoglia si po prvý raz v histórii zahrajú vo vyraďovacej fáze. Slovenky si to vychutnávali o to viac, že postup potvrdili po skvelom obrate v zápase s Bieloruskami (3:2).

Prvé dva sety mali pod taktovkou Bielorusky, boli lepšie, nerobili chyby, no potom sa karta obrátila. „Začali sme lepšie podávať a boli sme odvážnejšie v útoku. V prvom rade sme však začali bojovať,“ povedala Nina Herelová, autorka 16 bodov v zápase. Historický postup zo skupiny oslavovali hráčky s divákmi tancom, rovnako ako aj sobotňajší triumf nad Švajčiarskom 3:0. Tentokrát si to však slovenské volejbalistky užívali oveľa emotívnejšie. „My sme spolu od juniorky, s týmto tímom sme v roku 2009 získali na ME kadetiek 4. miesto, takže mnohé sa poznáme roky, dlho spolu hrávame. Je skvelé, že to táto generácia dokázala aj medzi ženami,“ dodala Herelová.

Slovenská blokárka vzápätí poďakovala divákom, ktorí mali podľa nej veľkú zásluhu na obrate v zápase. „Je to 50 na 50, jedna polovica je náš výkon, druhá skvelí diváci. Aj za nepriaznivého stavu nás stále povzbudzovali a v treťom sete nás doslova dotlačili k triumfu. Som veľmi rada, že sa ME konajú u nás doma, budeme si to pamätať do konca života.“

Emotívne prežíval zápas aj tréner Marco Fenoglio, po ďakovačke divákom si hráčky stiahol do útrob štadióna ešte predtým, než boli k dispozícii novinárom. „Neviem, či môžem prezradiť, čo nám povedal. Pochválili nás a bol veľmi šťastný,“ uviedla Herelová, ktorú doplnila spoluhráčka Jaroslava Pencová: „Povedal, že si možno ani neuvedomujeme, čo sme dosiahli. Je to naozaj veľký úspech a toto družstvo má na viac a nemôžeme sa vzdávať. Môžeme hrať s každým, prehrávali sme, Bielorusky nás doslova bili, ale otočili sme to. Môžeme hrať naozaj s každým.“

Tri triumfy v troch zápasoch dodáva slovenským reprezentantkám apetít, prekvapiť sa chystajú aj Nemecko, svojho utorňajšieho súpera.

„Myslíme v malom, ale chceme veľa. Minimálne chceme Nemky potrápiť,“ poznamenala Herelová. Dvadsaťšesťročná blokárka bola režisérkou pozápasových osláv. Svoje spoluhráčky zobrala do „vláčika“, ktorý divákom pri pesničke Macejko ďakoval za podporu. „Nemôžem chodiť večer von, keďže máme zápasy, tak si to užívam aspoň na ihrisku,“ dodala s úsmevom.

Triumfy nad španielskom a Švajčiarskom hráčky spracovávali ešte dlhé hodiny po zápase, podobný scenár sa opakoval aj po stretnutí s Bieloruskom. „Do tretej-štvrtej v noci smečujem a blokujem, strhávam sa. Som nevyspatá, adrenalín pôsobí ešte pár hodín po zápase, ale musím sa s tým vyrovnať,“ prezradila Pencová.

Foto: ilustračné

Volejbalové ME: Slovensko – Bielorusko 3:2
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM