Monika Hanigovská Správy

Hľadajú Európsky strom roka: Za Slovensko bojuje lipa z Trnavskej župy

Hľadá sa Európsky strom roka 2019. Medzi finalistami z rôznych kútov zahraničia nájdeme aj slovenský unikát. Je zároveň jediným stromom z našej krajiny, ktorý sa ocitol v tejto finálovej pätnástke.

Ilustračný obrázok k článku Hľadajú Európsky strom roka: Za Slovensko bojuje lipa z Trnavskej župy
4
Galéria
Zdroj: TASR

Finalisti ankety Európsky strom roka 2019 sú už známi. O sympatie hlasujúcich bojuje zaujímavá európska pätnástka.

Slovensko zastupuje Lipa veľkolistá, pričom do ankety sa prebojoval strom z Belgicka, Bulharska, Chorvátskej a Českej republiky, Francúzka, Maďarska, Litvy, Holandska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruskej federácie, Španielska a Spojeného kráľovstva.

235-ročná Lipa veľkolistá je prezentovaná v tamojšej ankete ako „Lipa strážiaca tajomstvá“. Tento skvost sa vypína na okraji obce Kopčany a je z Trnavskej župy (okres Skalica). Magický obraz stromu dotvára tesná prítomnosť kostolíka z 9.-10. storočia, ktorý patrí medzi najstaršie stavby veľkomoravského obdobia na Slovensku.

„Na okraji obce Kopčany, na tichej lúke, stojí stará lipa a starý kostol. Navzájom sa chránia a odolávajú nástrahám počasia už viac než dvesto rokov. Kostolík z 9. – 10. storočia je jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku. Tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu – Lipa svojimi koreňmi chráni zabudnuté príbehy predkov z dôb Veľkomoravskej ríše a dotvára neopísateľnú atmosféru tohto archeologicky a kultúrne významného miesta,“ takto opisuje anketa slovenského finalistu.

Podmienky súťaže

„Hlasovanie prebieha od 1. do 28. februára 2019. Pri hlasovaní vždy označte dvoch kandidátov. V poslednom týždni (od 22. do 28. februára) je hlasovanie tajné a na webových stránkach sa už neobjavia priebežné počty hlasov,“ informujú organizátori ankety na webe.

V Bruseli vyhlásia 19. marca 2019 slávnostne výsledky súťaže Európsky strom roka 2019 a ocenia víťaza.

Lipa strážiaca tajomstvá získala už vyše tritisíc hlasov. Zahlasovať za slovenský strom môžete priamo po kliknutí SEM. Kompletnú finálovú 15-tku si môžete pozrieť na preklik TU.

Lipa z Kopčian nie je v súťažiach nováčikom. Zelený skvost vyhral anketu Strom roka 2018. Pozrite si prezentáciu víťaza v priloženom vi­deu.

Zdroj: Dnes24.sk
OBRAZOM: Lipa z Trnavskej župy sa ocitla v ankete Európsky strom roka 2019
4
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM