Regióny

Hľadanému väzňovi z Leopoldova hrozí ďalší trest: Až 5 rokov basy!

Ľubomírovi Behanovi, ktorý podľa slov polície utiekol minulý týždeň počas väzenských prác neďaleko leopoldovskej väznice, hrozí v prípade zadržania okrem pôvodného trestu ďalší. A to odňatie slobody od jedného až do piatich rokov.

Ilustračný obrázok k článku Hľadanému väzňovi z Leopoldova hrozí ďalší trest: Až 5 rokov basy!
Zdroj: TASR

Behan sa podľa riaditeľa Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adriána Baláža, mohol dopustiť marenia výkonu úradného rozhodnutia, čo je paragraf 348, konkrétne 2. odsek, písmeno b.

V rukách kriminalistov

V ňom sa píše, že „kto zmarí alebo podstatne sťaží v trestnom konaní výkon rozhodnutia súdu alebo iného orgánu verejnej moci tým, že ujde stráži, z väzby alebo z výkonu trestu odňatia slobody alebo pri takom úteku inému pomáha, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.“

Polícia naďalej intenzívne pátra po odsúdenom Behanovi. Pátranie je podľa vyjadrenia trnavskej krajskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej z pondelka 6. júna v rukách kriminalistov, ktorí preverujú v rámci celého Slovenska všetky operatívne informácie aj informácie od občanov. Ide o cielené pátranie na vytypovaných miestach. „Útek väzňa z priestorov ústavu na výkon trestu vyšetrujeme ako prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia,“ uviedla v pondelok.

Behan je asi 178 centimetrov vysoký, štíhlej postavy. Má krátke vlasy vo farbe špinavý blond, modré oči. Po celom tele, na nohách a rukách má výrazné tetovanie.

Ani jeden

V minulom roku z 18 slovenských väzníc neutiekol ani jeden väzeň. Podľa ročenky ZVJS jej príslušníci za minulý rok vlani zaregistrovali len jeden pokus o útek a jeden prípad vzdialenia sa z pracoviska. Koncom minulého týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo 1497 obvinených a 8740 právoplatne odsúdených. V ústave v Leopoldove bolo 232 obvinených a 1062 odsúdených.

Môže vás zaujímať:

V akcii sú desiatky policajtov, psovodi aj vrtuľník: Policajti hľadajú väzňa na úteku!

Veľké pátranie pokračuje: Väzňa z Leopoldova stále nedostali. Čo prezradili policajti?

Polícia pátra po väzňovi na úteku
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM