Peter Handzuš Správy

Hľadáte informácie o Európskej únii? Vieme, kde ich získate najrýchlejšie

Na Slovensku začala fungovať nová sieť informačných centier Europe Direct, ktorá bude jedným z hlavných nástrojov Európskej únie na poskytovanie informácií občanom na miestnej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Hľadáte informácie o Európskej únii? Vieme, kde ich získate najrýchlejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka novej sieti budú mať občania k dispozícii:

  • všeobecné informácie o záležitostiach EÚ ,
  • odpovede na otázky o politikách Európskej únie ,
  • praktické informácie, napríklad ako zabezpečiť uznanie vysokoškolského diplomu v zahraničí alebo ako

podať sťažnosť v prípade nebezpečných výrobkov,

  • kontaktné údaje príslušných organizácií, ktoré by chceli osloviť ,
  • odporúčania na prekonanie každodenných problémov pri uplatňovaní svojich práv v Európe , – a mnoho ďalších praktických rád a informácií.

„Sieť Europe Direct má dôležitú úlohu pri informovaní o európskych otázkach. Taktiež pomáha vysvetľovať kroky, ktoré podniká Európska komisia na boj proti kríze a pri usmerňovaní pozornosti na témy týkajúce sa občanov. Verím, že nová generácia Europe Direct bude pre občanov v regiónoch dôležitým zdrojom informácií o právach a možnostiach, ktoré vyplývajú z nášho členstva v EÚ,“ povedal v tejto súvislosti vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Centrum v Poprade pokračuje

V novej generácii siete Europe Direct, ktorá bude trvať od roku 2013 až do roku 2017, pôsobí 12 informačných centier.

Západnú časť Slovenska pokryjú informačné centrá pôsobiace v Nitre, Trenčíne, Komárne a Senici, na strednom Slovensku budú pôsobiť centrá v Žiline, Banskej Bystrici a Lučenci, východ Slovenska pokryjú centrá pôsobiace v Poprade, Prešove, Košiciach, Spišskej Novej Vsi a Trebišove.

Slovenská sieť patrí do celoeurópskej siete Europe Direct, v ktorej bude pôsobiť vyše 500 informačných centier v 27 členských krajinách, od júla pribudnú aj informačné centrá v Chorvátsku.

Informácie na jednom telefónnom čísle

Súčasťou informačnej siete Europe Direct sú i Európske dokumentačné centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, ako aj informačná služba na bezplatnom tel. čísle 00 800 67 89 10 11. Na toto číslo sa dá volať z celej EÚ počas pracovných dní od 9.00 do 18.30 h, a to vo všetkých úradných jazykoch Únie, vrátane slovenčiny.

Kontaktné údaje jednotlivých informačných centier siete Europe Direct možno nájsť na internetovej stránke europedirect.sk a na oficiálnej stránke Zastúpenia Európskej komisie v SR europa.sk.

Zdroj: europedirectpp.eu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM