Zo Slovenska

Hľadáte si prácu? Konkurencia medzi uchádzačmi na tieto pozície prudko narástla!

V regionálnom kontexte portál zaznamenal zvýšený počet reakcií na inzeráty v bratislavskom regióne, pričom práve v tomto kraji bývali po minulé roky počty reakcií skromnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Hľadáte si prácu? Konkurencia medzi uchádzačmi na tieto pozície prudko narástla!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Najväčšia konkurencia medzi uchádzačmi, ktorí reagovali na pracovné ponuky cez portál Profesia.sk, bola vlani v administratíve, marketingu a médiách. Informovala o tom PR manažérka portálu Nikola Richterová. Ak firma zverejnila v roku 2020 ponuku na prácu v týchto sektoroch, v priemere dostala viac ako 50 životopisov.

Konkurencia narastá

Viac ako 40 životopisov posielali uchádzači aj v sektoroch ako prekladateľstvo a tlmočníctvo, ľudské zdroje a personalistika, vrcholový manažment či obchod. Prvú desiatku uzatvárali ponuky v štátnej správe a samospráve, zákazníckej podpore či v oblasti umenia a kultúry.

Konkurencia medzi uchádzačmi pritom medziročne narástla. „Kým v roku 2019 platilo, že na jednu ponuku práce zareagovalo zhruba 17 uchádzačov, v roku 2020 tento priemer stúpol na 26,“ vyčíslila Richterová. Pri obľúbených oblastiach práce boli nárasty ešte výraznejšie, napríklad v administratíve v roku 2019 platilo, že na jeden inzerát dostala firma v priemere 33 životopisov, v roku 2020 to bolo takmer 57. Administratíva stúpla v reakciách zo všetkých sektorov najvýraznejšie.

Najväčší záujem

Čo sa týka konkrétnych pracovných pozícií, vlani reagovalo najviac ľudí na ponuky práce na poste anketára, priemerný počet reakcií na takýto inzerát presiahol stovku. Blízko k počtu 100 životopisov na jeden inzerát mali aj pozície sekretárky, vizualistu, kuriéra, office manažéra či promotéra.

Obľúbenými pozíciami z pohľadu uchádzačov boli aj fotografi, poštoví doručovatelia, asistenti, novinári, marketingoví pracovníci, korektori, hostesky, vrátnici či redaktori.

Najväčší medziročný nárast záujemcov zaznamenal portál pri anketárovi a kuriérovi. „Pri anketároch platilo, že v roku 2019 zareagovalo na jeden inzerát v priemere necelých 24 ľudí, v roku 2020 stúpol počet na takmer 103,“ vyčíslila Richterová. Pri kuriéroch uviedla nárast z vyše 33 na viac ako 88 životopisov na jeden inzerát.

V regionálnom kontexte portál zaznamenal zvýšený počet reakcií na inzeráty v bratislavskom regióne, pričom práve v tomto kraji bývali po minulé roky počty reakcií skromnejšie. V roku 2020 na jednu ponuku v hlavnom meste a okolí zareagovalo v priemere 28 ľudí, čo je viac ako v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a dokonca aj v Žilinskom kraji. Podľa Richterovej za to môže fakt, že práve v bratislavskom regióne klesol počet ponúk najviac (o 32 %).

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM