Zo Slovenska

Hľadáte si prácu? TIETO pozície sú počas krízy v kurze

Najvýraznejší medziročný pokles ponúk bol v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve. Posledné dni však prinášajú zvýšený počet inzerátov aj pri pozíciách v tomto odvetví.

Ilustračný obrázok k článku Hľadáte si prácu? TIETO pozície sú počas krízy v kurze
Zdroj: TASR

Za posledných päť týždňov postupne rastie počet nových pracovných ponúk na Slovensku. Pracovný portál Profesia.sk eviduje, že 19. týždeň priniesol najvyšší počet ponúk počas jedného týždňa od vypuknutia mimoriadnej situácie, a to konkrétne 2 264.

Nárast pracovných ponúk

„Zdá sa, že na počty nových pracovných ponúk má priamy vplyv uvoľňovanie opatrení vlády,“ uvádza portál. Slovensko zažilo prvú fázu uvoľňovania 22. apríla, teda v 17. kalendárnom týždni. V tomto období stúpol počet nových pracovných ponúk po troch týždňoch opäť nad 2-tisíc. Uvoľnenie druhej a tretej fázy opatrení prišlo v stredu 6. mája. Práve tento týždeň priniesol v počte inzerátov nový „pandemický rekord“. „Pozitívne je, že nárast pracovných ponúk je vidieť aj v odvetviach, ktoré pandémia zasiahla najviac,“ konštatuje Profesia.sk.

Sektor, pri ktorom bol najvýraznejší medziročný pokles, je cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Posledné dni však prinášajú zvýšený počet pracovných inzerátov aj pri pozíciách v tomto odvetví. V 19. kalendárnom týždni bolo v rámci týchto sektorov uverejnených 64 nových pracovných ponúk.

„Treba podotknúť, že ak toto číslo porovnáme s rovnakým obdobím spred roka, ide stále o výrazný pokles. Vtedy bolo v tomto odvetví uverejnených 249 inzerátov. Pozitívne však je, že cestovný ruch rastie ďalej aj v aktuálnom 20. týždni,“ priblížil portál. Už počas pondelka (11. 5.) a utorka (12. 5.) pribudlo na Profesia.sk ďalších 40 nových ponúk v tomto sektore.

Pozície, ktoré „letia“

Mimoriadna situácia na Slovensku zasiahla všetky odvetvia. Počet pracovných ponúk medziročne klesol všade. Po cestovnom ruchu klesli počty ponúk najvýraznejšie pri pozíciách v pomocných prácach, výrobe, doprave, špedícii a logistike a v strojárstve.

V súčasnosti je na pracovnom portáli najvyšší počet pracovných príležitostí v obchode, informačných technológiách či ekonomike, financiách a účtovníctve. Uchádzači o zamestnanie majú najväčšie šance zamestnať sa na pozíciách, ako administratívny pracovník, účtovník, programátor, obchodný zástupca, predavač alebo operátor výroby.

Naopak, najmenej šancí zamestnať sa majú uchádzači, ktorí sa zaujímajú o odvetvia, ako baníctvo a hutníctvo, umenie a kultúra alebo vodohospodárstvo, lesníctvo a životné prostredie. Päticu sektorov s najnižším počtom pracovných ponúk dopĺňajú textilný, kožiarsky a odevný priemysel a lízing.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM