Zuzana Vajayová Futbal

Hneď na úvod dve červené karty

Majstrovstvá Európy včera odštartovali prvým zápasom v A-skupine, v ktorom sa proti sebe stretli poľská futbalová reprezentácia s Gréckom a večer o 20.45 h nastúpili v druhom súboji "áčka" Rusi proti Česku. Dianie v A-skupine pokračuje zápa

Od úvodných minút pôsobili Poliaci futbalovejším dojmom a odmena za ich aktivitu mohla prísť už vo 4. minúte, ale Lewandowski v koncovke tiesnený neuspel a následnú strelu Murawského vyškriabal na roh Chalkias. Grékov vytrhla z pasivity ojedinelá akcia v 12. minúte, keď po centri Karagounisa hlavičkoval Gekas tesne vedľa brány. Predzvesťou trestu pre majstrov Európy z roku 2004 bola situácia zo 14. minúty, keď sa rýchlonohý Piszczek vyrútil na pravej strane a zbehol až k pokutovému územiu, jeho prudký center však nenašiel adresáta.

O tri minúty neskôr už vypredaná varšavská aréna vytryskla gejzírom radosti, keď na center Blaszczykowského z pravej strany nešikovne vybehol grécky brankár oproti Lewandowskému, tomu lopta zaletela presne na nohu a kanonier Borussie Dortmund nekompromisne strelil prvý gól finálového turnaja – 1:0. V 37. minúte Perquis „odmietol“ zvýšiť náskok Poľska, keď sa k nemu vnútri šestnástky po chybe čerstvého muža K. Papadopoulosa dostala lopta, no zle ju trafil a nenamieril do priestoru odkrytej brány.

Záver prvého polčasu priniesol dva dôležité okamihy – vylúčenie stopéra Sokratisa Papastathopoulosa po dvoch prísnych žltých kartách. Gréci cítili ďalšiu krivdu po tom, ako im španielsky rozhodca Carlos Velasco Carballo odoprel možnosť kopať jedenástku po ruke Perquisa vo vlastnej šestnástke.

Poliaci napriek početnej i hernej prevahe prekvapujúco inkasovali už po šiestich minútach, ktoré ukrojil časomer z druhého polčasu. Na centrovanej lopte sa nedohodli stopér Wasilewski s brankárom Szczesnym, zrazili sa telami, čo dokonale využil číhajúci Salpingidis a pohodlne ju dokopol do brány – 1:1.

Z ničoho nič mohli Gréci dokonca viesť, ale Samaras z ostrého uhla nenamieril presne. Inkasovaný gól otupil úsilie poľského tímu, ktorého defenzívny val v 68. minúte zabudol na Salpingidisa a Szczesny bol zoči-voči autorovi prvého gólu nútený zatiahnuť ručnú brzdu, za kontakt s nohou gréckeho útočníka videl červenú kartu a „Hellas“ dostali výhodu penalty. Do brány šiel po krátkom rozcvičení náhradník Tytoň a hneď sa zaskvel parádnym zákrokom, keď perfektne vystihol smer Karagounisovej strely, vrhol sa doľava a loptu vytlačil do bezpečia. V 74. minúte už Gréci dvíhali ruky nad hlavu, ale ich gólovej akcii predchádzal ofsajd.

Za zlepšený výkon v druhom polčase si Gréci zaslúžili bod v zápase so spoluorganizátorom šampionátu, ktorý po zmene strán pôsobil kŕčovitým dojmom.

A-skupina, 1. kolo:

**Poľsko – Grécko 1:1 **(1:0)

//Góly:// 17. Lewandowski – 51. Salpingidis. Rozhodcovia: Velasco Carballo – Alonso Fernandez, Yuste Jimenez (všetci Šp.), ŽK: Papastathopoulos, Holebas, Karagounis, ČK: 68. Szczesny – 44. Papastatho­poulos, 58.000 divákov.

//Poľsko: //Szczesny – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Rybus (70. Tytoň) – Obraniak – Lewandowski

//Grécko:// Chalkias – Torosidis, A. Papadopoulos (37. K. Papadopoulos), Papastathopoulos, Holebas – Maniatis, Katsouranis, Karagounis – Ninis (46. Salpingidis), Gekas (68. Fortounis), Samaras

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM