Zuzana Ročeňová Správy

Hoax alebo krutá realita... Prídeme v Michalovciach o možnosť fotenia takýchto záberov?

Internetom prebleskla správa, ktorá rozhnevala ľudí. Vyfotografujete si radnicu nášho mesta alebo Zemplínske múzeum, publikujete ich na Facebooku, či svojom blogu a môžete mať problém. Európsky parlament prejednáva úpravu, ktorá údajne zásadným spôsobom obmedzí slobodu fotografovania na verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Hoax alebo krutá realita... Prídeme v Michalovciach o možnosť fotenia takýchto záberov?
Zdroj: Dnes24.sk

Táto správa nenechala chladných ani Michalovčanov, ktorí na ňu zareagovali s veľkým rozhorčením. „To ozaj? Počujem o tom prvýkrát, ale podľa mňa to je len nepodarený pokus zo strany Europského parlamentu o pozornosť. Niečo také predsa zakazovať nemôžu. Stále si ľudia fotili pamiatky a je to každého súkromná vec čo si odfotografuje a zverejní na svojich účtoch. Veľa kríku pre nič,“ povedal Radoslav (28) z Michaloviec.

„To je hlúposť, ako traky. Neverím, že by niečo také naozaj zaviedli a obmedzili tým fotografovanie. Sú to len fotky, veď nikomu tým nič nerobíte, ak si odfotografujete nejakú pamiatku, ktorá sa vám páči,“ hovorí Slávka (25).

Zrušenie slobody panorámy

Ako informoval portál ephoto.sk, na zasadaní výboru Európskeho parlamentu pre právne záležitosti bol prijatý návrh správy k autorskému právu, ktorý na celoeurópskej úrovni žiada zrušiť tzv. slobodu panorámy. Európsky parlament sa chystá zásadným spôsobom obmedziť slobodu fotografovania. Môže sa stať, že turistom a amatérskym fotografom, ktorí fotografiu pamiatky (socha, budova) zverejnia na sociálnej sieti bude hroziť žaloba?

Sloboda panorámy “freedom of panorama" je právna úprava, ktorá hovorí, že všetko čo je permanentne vystavené na verejnom priestranstve je možné fotografovať a voľne zverejňovať. Legislatívny výbor navrhuje, aby komerčné používanie fotografií a videozáznamov diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejných miestach, bolo viazané na predchádzajúci súhlas autora alebo iných kompetentných osôb. Hlasovanie prebehne v júli.

Aká je pravda?

A čo na tieto vyjadrenia k návrhu hovorí český europoslanec Pavel Svoboda, ktorý uvedený návrh podporil? „Fotiť si samozrejme môže každý to, čo chce. Sloboda panorámy zostáva nedotknutá,“ povedal Svoboda, ktorý reagoval na nepresne formulované správy, ktoré sa šíria internetom a v elektronických médiách.

„Neverte všetkému, čo si prečítate na internete. Nikto amatérskych fotografov žalovať nebude,“ doplnil so slovami, že je to nezmysel. Ako spomenul, pokiaľ ide o úpravu slobody panorámy, Výbor pre právne záležitosti sa vyslovil pre použitie fotografií, videí či iných zobrazení budov či napríklad sôch umiestnených vo verejnom priestore iba na nekomerčné užitie.

Je to jednoduché. Keď ste turista a vyfotíte si nejakú pamiatku alebo modernú autorsky chránenú stavbu, poprípade ju nazdieľate na Facebooku, nič z toho pre vás podľa Svobodu neplynie. „Keď ste profesionál a začnete pred pamiatkou alebo v trafikách predávať svoje pohľadnice so snímkou domu, mali by ste požiadať autora stavby o súhlas či dohodu. Je veľký rozdiel medzi komerčným a nekomerčným použitím, to je snáď každému jasné,“ uzavrel Pavel Svoboda.

Zdroj: ephoto.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM