Dominika Pacigová Hokej

Hokej v zahraničí: Po štyroch rokoch sa popradský útočník vrátil pod Tatry

Popradský odchovanec Patrik Svitana zavítal pod Tatry po štyroch sezónach strávených v zahraničí, kde sa neraz tešil z majstrovského titulu.

Ilustračný obrázok k článku Hokej v zahraničí: Po štyroch rokoch sa popradský útočník vrátil pod Tatry
Foto: Archív TASR

Patrik Svitana (28) sa hokeju venuje od detstva. Do slovenskej hokejovej reprezentácie sa dostal len minulý rok. Napriek tomu má bohaté skúsenosti s týmto kolektívnym športom v zahraničí. Vo voľnom čase obľubuje futbal, squash, tenis i chodí na huby.

Začiatky na Slovensku

Športové korene majú v rodine. Prvé hokejové kroky urobil ako päťročný. „Od malička som držal hokejku v ruke. Každý vedel, akým smerom sa budem uberať, keďže sme hokejová rodina,“ prezradil rodák z Popradu. Hokejovú kariéru začal v Poprade, kde hral za žiakov, dorastencov, juniorov a už v sedemnástich si zahral seniorskú ligu. Pred odchodom do zahraničia získal s Košicami strieborné medaily.

„Na Slovensku to nevyzeralo dobre najmä po finančnej stránke. Dostal som ponuku a odišiel som do ďalekého Kazachstanu na dve sezóny,“ uviedol Svitana.

Foto: Archív TASR

Hokej v zahraničí

V zahraničí dosiahol vynikajúce úspechy. V kazašskom Pavlodare sa dvakrát tešil z majstrovského titulu. Jeho ďalšie hokejové kroky smerovali do poľského Krakova, s ktorým vyhral domácu súťaž i pohár. Hokej v zahraničí je v porovnaní so slovenským odlišný. „V každej krajine sa hrá iný hokej. Cudzincov v zahraničí síce zaplatia lepšie, ale majú na nich omnoho väčšie nároky,“ skonštatoval s tým, že pozitívne spomína aj na zahraničných hokejových fanúšikov.

Pobyt za hranicami Slovenska mu dal nielen hokejové, ale i osobné skúsenosti. „Čo sa týka hokejovej stránky, tak som sa veľmi vyhral. Bola to obrovská škola do života. Na všetky skúsenosti spomínam len pozitívne,“ zaspomínal na pôsobenie v zahraničí.

Foto: Archív TASR

Úspechy v hokejbale

Okrem hokeja sa od detstva venuje aj hokejbalu, ktorý však považuje za doplnkový šport. „Hokejbal je výborná príprava na hokejovú sezónu či už po kondičnej, alebo technickej stránke,“ vysvetlil mladý hokejista.

Prednedávnom získali slovenskí hokejbaloví reprezentanti na svetovom šampionáte v Pardubiciach zlaté medaily. Popradský útočník, ktorý okrem popradského hokejového dresu oblieka aj dres hokejbalového mužstva z Kežmarku, sa veľkou mierou pričinil o získanie zlatého hetriku. V posledných dvoch zápasoch rozhodol víťazným gólom. „Som rád, že sa mi na majstrovstvách sveta darilo, ale predovšetkým náš úspech bol o skvelom kolektíve. Všetci sme išli za jedným cieľom, a to za zlatým hetrikom,“ uzavrel Svitana s tým, že sa ich cieľ naplnil.

Patrik Svitana 09/2017
11
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM