Lukáš Zavacký Hokej

Hokejové Košice ovládajú Slovensko: 5 dôvodov, prečo je to tak

Hokejový klub z Košíc získal v minulej sezóne druhý titul v rade, no čo je dôležitejšie, môže ho dosiahnuť aj do tretice. Nachádza sa na čele extraligovej tabuľky a zo všetkých tímov má momentálne najlepšiu formu. Toto je 5 dôvodov, prečo vedie súťaž!

Ilustračný obrázok k článku Hokejové Košice ovládajú Slovensko: 5 dôvodov, prečo je to tak
Zdroj: TASR

Košiciam to šľape tak ako má. Naposledy síce prehrali so Žilinou doma 2:3, no pred týmto súbojom neprehrali 15 zápasov v rade, čo sa v tomto ročníku nepodarilo žiadnemu inému celku súťaže. Aj vďaka tomu sa nachádzajú na 1. mieste. Týchto päť faktorov bolo v tomto rozhodujúcich.

Dobrí fanúšikovia

Košice často kritizujú obyvatelia iných miest za nedostatočné obecenstvo, no v porovnaní s ostatnými tímami v najvyššej hokejovej súťaži sú na tom veľmi dobre. Diváci si cestu na štadión nachádzajú pravidelne a aj pre hokejistov je to určite veľká vzpruha. Ich počet sa oproti začiatku sezóny dokonca zvýšil. Napríklad v úvodných dvoch stretnutiach sezóny nedosiahol klub ani trojtisícovú návštevu, no v súčasnosti je oveľa vyššia. V nedávnom súboji proti Popradu prišlo do Steel Arény viac ako 4700 priaznivcov.

Tréner Rostislav Čada

Po 10. kole Tipsport Extraligy sa Košičania nachádzali pod vedením Petra Oremusa na deviatom mieste. Vedenie sa rozhodlo konať a vymenilo trénera. Na lavičku mužstva zasadol skúsený Rostislav Čada. Hneď sa dostavili aj výsledky a tento ťah sa ukázal ako výborný. Zmenil sa štýl hry, hráči sa dokonale zhostili najmä defenzívnych úloh, na ktorých si súčasný kouč zakladá. Rostislav Čada, ktorý nazbieral množstvo skúseností aj v KHL, doviedol tím až na aktuálnu prvú priečku. Košice tak môžu po roku opäť vyhrať základnú časť a, samozrejme, ich hlavným cieľom bude potvrdenie zisku titulu.

Najlepšia obrana

Ako už bolo spomenuté, Košice si pod vedením Rostislava Čadu začali veľmi dobre počínať hlavne v obrane. Z doterajších 47 stretnutí inkasovali iba 78 gólov, čo je menej než dva na zápas. Pre porovnanie – druhým najlepším mužstvom čo sa týka defenzívy je Banská Bystrica, ktorá dostala doteraz 112 gólov, čiže rozdiel je skutočne veľký.

Kompaktnosť

Tím taktiež pôsobí veľmi dobre ako jeden celok. Hráči si na ľade rozumejú a vedia čo jeden od druhého očakávať. Je to spôsobené aj tým, že mužstvo je zložené zo starších hráčov ako napríklad Peter Bartoš či Jiří Bicek, ktorí vedú mladších ako napríklad Dávid Šoltés alebo Juraj Milý. Spája sa tak dohromady rozumnosť s mladíckou dravosťou, a to je pre úspech veľmi dôležité.

Ekonomická stabilita

Mnohé slovenské extraligové kluby sa boria s vážnou ekonomickou situáciou. Pred ročníkom 2015/2016 to bol napríklad Poprad či Pieštany, teraz hlási kritický stav Skalica a sama nevie, či sezónu vôbec ukončí. Košice sú v tejto veci na tom relatívne dobre. Hokejisti sa nemusia sústrediť na to, či im na účet prídu peniaze na daný mesiac a môžu sa s plným vedomím zamerať len na hokej. Tento aspekt môže byť taktiež rozhodujúci.

Môže vás zaujímať

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM