Anton Hrachovský Hokej

Hokejový útočník Nových Zámkov Tomáš Török: Bola to úžasná jazda!

Rodák z Martina odštartoval nedávno skončenú sezónu 2015/2016 v tipsportligovom Poprade, skade sa neskôr presunul do 1. ligy do Prešova. Odtiaľ ho krátko pred koncom roka 2015, zaviedli hokejové kroky do Nových Zámkov, ktorým pomohol svojimi výkonmi k historickému postupu medzi hokejovú elitu.

Ilustračný obrázok k článku Hokejový útočník Nových Zámkov Tomáš Török: Bola to úžasná jazda!
Foto: Anton Hrachovský

Dovedna nastúpil Tomáš Török v uplynulej sezóne za Nové Zámky na 29 stretnutí, v ktorých si pripísal do kanadského bodovania 16 bodov za 6 gólov a 10 asistencií. Najviac sa mu bodovo darilo v play out, kde si obohatil štatistiky o 5 bodov (3+2) v 8 zápasoch. Vďaka tomu sa dostal do Top 10 kanadského bodovania play out.

S 20-ročným hokejistom so skúsenosťami zo zámorských juniorských súťaží i slovenskej reprezentácie do 17 resp. 18 rokov sme sa porozprávali o nedávno skončenej sezóne.

Aké boli a ako dopadli oslavy? Ako si strávil prvé týždne po ukončení sezóny?

Zdravím všetkých čitateľov. Oslavy boli nádherné a nezabudnuteľné. Už po zápase v Bardejove, kde Piešťany museli získať z nášho pohľadu aspoň 2 body pre našu definitívu postupu, nám spadol veľký balvan zo srdca a prepukla veľká radosť. Budem si veľmi dobre pamätať, ako sme po večernom tréningu všetci aktualizovali onlajny a v prebiehajúcich nájazdoch sme boli v napätí. Takisto ma potešili slová od pána primátora Kleina pri osobnom rozhovore.

Nové Zámky podávali počas ročníka dlhodobo dobré výkony a celú sezónu sa držali v popredí tabuľky. Čo bolo dôvodom?

Konzistentnosť bola podložená kvalitou mužstva a hlavne tým, ako sa na tréningoch pracovalo. Tréningy mali extraligovú úroveň. Takisto sa tímu vyhýbali zranenia.

Odkedy si sa pripojil tesne pred koncom roka k tímu, prišla dlhá séria bez prehry (11 výhier v riadnom hracom čase + 1 po predĺžení), ktorá sa skončila až v play off. V čom to bolo, že dokázal tím takto zabrať? Niekto by mohol povedať, že Tomáš Tőrok priniesol Novým Zámkom šťastie.....

Bola to úžasná jazda. V tíme sme mali lídrov, ktorí v ťažších chvíľach zabrali a my mladší sme im sekundovali. V priebehu sezóny sme sa mohli spoľahnúť na výborné výkony brankárov. Navyše nás počas celého ročníka tlačili skvelí fanúšikovia. Ich návštevy a podpora z tribún nám neuveriteľne pomáhala a nabíjala energiou. Snáď to šťastie bude aj v nasledujúcich ročníkoch! :)

Dostal telefonát a neváhal

Keď sa trochu vrátime do nedávnej minulosti, prečo si sa rozhodol pre pôsobenie v Nových Zámkoch?

V Nových Zámkoch sa v polovici sezóny prebudovával káder. Dostal som telefonát od pána trénera Chudého a nebolo nad čím váhať. V tíme som bol najmladší. Postupom času moja rola v tíme rástla.

Ako sa ti to v tomto tíme pozdávalo a ako na teba zapôsobilo prostredie mesta?

Tím mal správnu hierarchiu, skúsení hráči si brali reč počas prestávok a od trénerov sme boli správne vedení. Od divákov bola cítiť silná podpora, my sme im to vracali víťazstvami. Pamätné sú aj ´ďakovačky´ po zápasoch. Ľudia nás dokonca spoznávali i v civile.

Ako ste vnímali play-outových súperov?

My sme sa hlavne sústreďovali na seba. Po finále prvej ligy sme sa presvedčili, že Bardejov bude nepríjemný, Piešťany odohrali počas celého roku kvalitné zápasy v Tipsport extralige. Nakoniec sme oboch dostali v barážovej tabuľke pod seba a postúpili z prvého miesta.

V play out si sa umiestnil v kanadskom bodovaní celkovo na 10. mieste. Vzhľadom na to, že si väčšinou hrával v tretej formácii, je to veľmi slušný výsledok. Ako vidíš Ty svoju hru za Nové Zámky?

Počas sezóny som si svoje miesto v zostave musel tvrdo vybojovať. Neskôr sa útoky ustálili a v baráži sa menili len minimálne. Moja produktivita sa odvíjala od dôvery a dĺžky času stráveného na ľade. Nakoľko naša lajna nehrala presilovky, bodovo to nebolo najhoršie. Najviac mi osobne vyšiel zápas v Bardejove.

Na Slovensku si medzi mužmi hral najvyššiu súťaž za Martin a uplynulú sezónu si začal v Poprade. Neskôr si sa presunul do 1. ligy do Prešova a potom do Nových Zámkov. Keď porovnáš prvoligový hokej s tým tipsportligovým, v čom je najväčší rozdiel?

Markantné rozdiely tam nie sú. Nielen ja, ale i ostatní skúsenejší hráči by potvrdili, že tohtoročná prvá liga bola dosť kvalitná. Dokazuje to i fakt, že sme ako účastník prvej ligy dokázali vyhrať barážovú časť. Snáď najväčší rozdiel je v riešení herných situácií, nasadení, dohrávaní osobných súbojov a v premieňaní gólových šancí.

Čo bude podľa Teba najväčšou zbraňou Novozámčanov v budúcej sezóne v Tipsport lige? Aké tipuješ umiestnenie?

Pevne verím, že najväčšou zbraňou Nových Zámkov budú zápasy na domácom ľade, kde diváci určite vytvoria búrlivú atmosféru. Prial by som si, aby mali hosťujúce tímy z domáceho mužstva obavy.

V Extralige si odohral zatiaľ iba 27 zápasov, takže v podstate budeš medzi mužmi akoby ešte stále ´nováčik´…Je to výzva?

Ak k tomu pripočítame 8 zápasov v baráži, tak som sa stihol vyšplhať na číslo 35, pomaly stúpam :-) Rád by som sa v budúcom ročníku plnohodnotne presadil v mužskom hokeji.

S kamarátom z detstva v jednom tíme

Od príchodu do Nových Zámkov si nastupoval vo formácii s viacerými spoluhráčmi, nakoniec sa to vykryštalizovalo tak, že tvojím parťákom v útoku bol najčastejšie Ján Zlocha a Marek Dubec. Ako sa Ti hralo s ďalším mladíkom a kapitánom?

S Jankom Zlochom sa poznám od mala. Ešte z čias, keď naši otcovia hrávali spoločne v Martine. Sadli sme si a rozumeli si i mimo ľadu. Marek nám pomáhal a snažil sa radiť, ísť mužstvu príkladom. V každej päťke bola správna chémia.

Titul aj postup si vybojoval spolu so svojím otcom, čo nie je častá vec. Aký to bol pocit?

Spoločne sme sa z titulu tešili už v dorasteneckej kategórií. Tento rok sa to podarilo zopakovať. Samozrejme, titul medzi mužmi sa s tým dorasteneckým nedá porovnávať.

Budeš v drese Nových Zámkov pôsobiť aj v budúcej sezóne?

Zatiaľ sme si po oslavách s pánom majiteľom ešte nevolali. Myslím si, že sa všetko vyrieši najbližších dňoch.

V minulosti si pôsobil v zámorských juniorkách. Prebehne Ti ešte občas hlavou myšlienka na návrat za more?

V Severnej Amerike je hokej na vysoko profesionálnej úrovni. Zahral som si najlepšiu juniorskú ligu sveta. Život ma naučil, že nikdy nehovor nikdy......

Ako vidíš šance slovenskej reprezentácie na MS v Rusku?

Vzhľadom na to, akými turbolentnými zmenami prechádza slovenský hokej, postup cez štvrťfinále bude úspechom.

Plánuješ si ísť niekam odpočinúť na dovolenku?

Práve som sa vrátil z Prahy, do letných termínov na dovolenku je ešte času až až. Budem sa snažiť dostatočne si oddýchnúť, keďže ma čaká náročná hokejová sezóna i študijné povinnosti na vysokej škole.

Okúsil i najlepšiu juniorku na svete

V roku 2012 bol odchovanec martinského hokeja draftovaný v 2. kole zo 61. miesta vstupného draftu tímom Sherbrooke Phoenix, pôsobiacim v CHL (Canadian Hockey League). Canadian Hockey League je organizácia zastrešujúca tri kanadské juniorské hokejové ligy, v ktorých môžu hrať hráči od 15 do 20 rokov. Aj vďaka tomuto draftu sa Tomáš predstavil v kvalitných ligách ako QMJHL (tímy Sherbrooke Phoenix, Drummondville Voltigeurs) či USHL (Sioux City Musketeers). Ešte pred odchodom do zámoria pôsobil v doraste Martina či Slavie Praha, ale aj v doraste a juniorke Zvolena.

Po návrate spoza veľkej mláky sa opäť objavil v drese pražskej Slavie, no tentoraz však už medzi juniormi. V sezóne 2014/2015 nasledoval presun do rodného Martina, v drese ktorého po prvýkrát okúsil seniorskú súťaž – extraligu. Nedávno skončenú sezónu 2015/2016 odštartoval v Tipsport lige v drese Popradu, skade sa cez Prešov dostal až do Nových Zámkov.

Čítajte tiež:
Mladý Tvrdošovčan nastúpil po prvý raz v základe slávneho Slovana Bratislava a hneď skóroval!
Maja (25) zo Srbska vo farbách Nových Zámkov: Sme najlepšie v lige a titul obhájime!
Richard Lintner o vzkriesení novozámockého hokeja: Je to fascinujúci a vzrušujúci príbeh!
Toto sme tu ešte nemali: Veľké hokejové oslavy na námestí v Nových Zámkoch! FOTO a VIDEO
Talentovaný Kevin (17) z nášho okresu v drese Slovana: Ešte o ňom budeme počuť!
V gymnastickom štvorboji dievčat si pripísali Novozámčanky výrazný úspech
Novozámčania po ôsmich prehrách v nadstavbe zabrali naplno, chcú späť spoločnú súťaž s Čechmi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM