Aktualizované Svet Zo zahraničia

Holanďania mali prekaziť ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní

Hackerské útoky sa stávajú čoraz aktuálnejšou hrozbou moderných konfliktov. Holandská vláda teraz prišla s vážnou informáciou.

Ilustračný obrázok k článku Holanďania mali prekaziť ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Holandské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že tajné služby krajiny prekazili ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a v apríli vyhostilo štyroch dôstojníkov ruskej tajnej služby. Informuje o tom agentúra AP a spravodajská stanica BBC.

Hackerská operácia ruskej vojenskej rozviedky GRU bola zameraná na OPCW, ktorá sídli v Haagu. Táto organizácia vyšetruje chemický útok na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii, ako aj údajné chemické útoky v Sýrii, pripomína BBC.

Štyria podozriví boli vyhostení už 13. apríla, teda v deň pripravovaného útoku. Disponovali diplomatickými pasmi a bol medzi nimi aj počítačový expert. Podľa holandských predstaviteľov si prenajali auto a skúmali možnosti podniknutia hackerského útoku na OPCW.

Rusko popiera, že by v Spojenom kráľovstve podniklo chemický útok. Holandskí predstavitelia uviedli, že sprisahanie bolo odhalené v súčinnosti s Britániou a Spojenými štátmi.

Rusko v stredu odmietlo obvinenia, že je za sériou kybernetických útokov vo svete, ktoré voči nej vzniesli Británia a Austrália.

Ako informovala agentúra TASS, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová tieto tvrdenia vo štvrtok na brífingu v Moskve označila za „veľké fantazírovanie“.

Zacharovová reagovala na vyhlásenia predstaviteľov Británie a Austrálie, ktorí obvinili ruskú vojenskú rozviedku GRU, že stojí za nedávnou vlnou globálnych kybernetických útokov. Ich terčom údajne mali okrem iného byť Svetová antidopingová agentúra, ukrajinský dopravný systém a prezidentské voľby v USA v roku 2016.

Británia okrem toho podozrieva GRU, že sa v marci tohto roku pokúsila v anglickom meste Salisbury otráviť svojho bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM