Barbara Dallosová Zo Slovenska

Slovensko urýchlene príjme antiteroristickú legislatívu!

Právne predpisy týkajúce sa boja proti terorizmu sa budú novelizovať a dopĺňať. Uzniesla sa na tom Bezpečnostná rada Slovenskej republiky na svojom dnešnom zasadnutí. Inšpiráciu si Slovensko vezme z legislatív iných krajín.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko urýchlene príjme antiteroristickú legislatívu!
Zdroj: TASR

Na novelizovaní predpisov týkajúcich sa boja proti terorizmu sa uzniesla Bezpečnostná rada Slovenskej republiky na svojom dnešnom zasadnutí. O výsledkoch informoval jej predseda Robert Fico.

Návrhy na stole už v pondelok

Rada pokračovala v prerušenom rokovaní, ktoré sa začalo v sobotu (14.11.), bezprostredne po sérii teroristických útokov v Paríži. Fico oznámil, že sa vytvorí pracovná skupina v zložení minister spravodlivosti, minister vnútra, riaditeľ Slovenskej informačnej služby.

V spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR pripravia návrhy odporúčaní, ako je potrebné doplniť niektoré právne predpisy. Premiér očakáva, že bezpečnostná rada by ich mohla mať na stole v pondelok (23.11.) a vo štvrtok (26.11.) o nich bude rokovať vláda. Balík opatrení má byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Predseda vlády očakáva, že pracovná skupina zhodnotí, či skutková podstata trestného činu teroru, ktorý je definovaný v trestnom zákone, zahŕňa všetky možné aktivity, ktoré prichádzajú do úvahy.

,,Najmä nás zaujíma to, čo je v trestnom poriadku. Teda, aké konanie nastaviť pre prípad, že pôjde o podozrenie alebo už o obvinenie konkrétneho podozrivého z trestného činu teroru,“ vysvetlil s tým, že Slovensko sa bude inšpirovať antiteroristickými zákonmi prijatými v iných krajinách.

Zavedenie povinnej väzby

Ako príklad Fico menoval zavedenie povinnej väzby v prípade obvinenia z trestného činu teroru. Práva obvineného by v tomto prípade nemali byť také isté ako práva iných obvinených. Do úvahy podľa premiéra prichádzajú i zmeny v zákonoch o SIS a policajnom zbore, ktoré by zvýšili oprávnenia agentov a policajtov.

„Nebránime sa ani návrhu na zmenu ústavy, pokiaľ ide o základné práva týkajúce sa obmedzenia slobody,“ vysvetlil ďalej premiér. Ak by to bolo potrebné, požiada o stretnutie predstaviteľov opozície, či by novelizáciu ústavy v tomto duchu podporili.

Na začiatku sú informácie

,,Je našou povinnosťou preventívne mať k dispozícii čo najrýchlejšie veľmi jasnú a prísnu antiteroristickú legislatívu, pretože, budem to vždy zdôrazňovať, na začiatku sú informácie,“ vyhlásil Fico.

,,Akonáhle budeme mať informácie, že niekto vyvíja aktivity, ktoré by mohli byť ukončené akýmsi hanebným činom v podobe teroru, tak musia mať orgány činné v trestnom konaní dostatok veľmi jasných nástrojov, ktoré dokážu takéhoto človeka identifikovať ešte predtým, ako niečo spácha, monitorovať ho a ešte v štádiu pokusu alebo prípravy takéhoto človeka dostať pod úplnú kontrolu,“ doplnil.

Na bezpečnostnej rade sa hovorilo aj o posilnení personálnej a technickej stránky boja proti terorizmu. Premiér oznámil, že bude predložený návrh na časový harmonogram zvýšenia počtu špeciálnych síl a policajtov vrátane finančného krytia. Tento plán by mal mať podľa Fica dlhodobejšie trvanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM