Správy Zo Slovenska

Horúčavy musia znášať aj zvieratá: V bojnickej zoo im dávajú špeciálne nanuky

Pretrvávajúce vysoké teploty musia znášať i zvieratá v Národnej zoologickej záhrade Bojnice. Pre niektoré druhy preto ošetrovatelia pripravili opatrenia, aby tak zmiernili dosahy horúceho počasia na ne. Ochladenie pripravila zoologická záhrada aj pre svojich návštevníkov.

Zdroj: Dnes24.sk

„Týmito horúčavami netrpia len ľudia, ale aj zvieratá. Zvieratá majú svoje vlastné mechanizmy, ktorými si dokážu regulovať teplotu. Napríklad vlky ako psovité šelmy si regulujú teplotu zrýchleným dýchaním a vyplazeným jazykom, mačkovité šelmy, ako sú levy alebo leopardy, zrýchleným dýchaním. Slony mávaním ušami, pri ktorom si dokážu teplotu znížiť až o štyri stupne,“ načrtol vo štvrtok pre TASR hovorca bojnickej zoo Jaroslav Slašťan.

Zvieratám, ktoré si v podstatnej miere podľa neho nedokážu regulovať svoju teplotu, pomáhajú v zoo ochladzovaním. „Napríklad im dávame vhodnú stravu vo forme ľadových nanukov, čo sú kúsky ovocia zmrazené spolu s vodou. Alebo potom sa niektoré druhy zvierat ako slony sprchujú, ďalšie majú vo výbehoch vodu, ktorou sa môžu ochladiť,“ priblížil.

V horúčavách, ako sú tieto, trpia podľa hovorcu zoo najmä staré a mladé jedince, niektoré si však dokážu regulovať teplotu, a ak nie, tak vyhľadávajú miesta, ktoré nie sú až také rozpálené slnkom a poskytujú im chládok alebo tieň. „Zoologická záhrada myslí aj na návštevníkov. V ostatných dňoch sme namontovali osviežovače, hadice, z ktorých strieka voda a ňou sa môžu ochladiť,“ dodal.

V zoo Bojnice dávajú zvieratám špeciálne nanuky
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM