Rôzne

Horúčavy škodia aj zvieratám: Hrozia im popálené labky a prehriatie

Zvieratá potrebujú v horúcich mesiacoch nepretržitý prístup k vode, tieň a čerstvý vzduch. Upozorňuje na to občianske združenie Sloboda zvierat, ktoré počas horúčav neodporúča prechádzky so psami ani ich prepravu.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy škodia aj zvieratám: Hrozia im popálené labky a prehriatie
9
Galéria
Zdroj: shutterstock

„Asfaltové plochy vedia byť počas dňa natoľko horúce, že si na nich môžu popáliť labky,“ vysvetľuje predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová. V aute sa zas podľa nej môže zviera ľahko prehriať, preto ho tam neodporúča nechávať za žiadnych okolností.

Ak sa zviera prehreje, podľa Dugovičovej sa to prejaví sťaženým dýchaním a zvýšenou srdcovou frekvenciou. „Trpiace zviera reaguje na akékoľvek podnety veľmi slabo alebo takmer vôbec, môže upadnúť do bezvedomia (kolapsu), pôsobiť strnulo až dezorientovane a nadmerne sliniť,“ opisuje. Ďalšími príznakmi môžu byť tráviace problémy a nechutenstvo.

Takýmto zvieratám odporúča ponúknuť čerstvú vodu izbovej teploty, prípadne namočiť okolie úst. Dôležitý je tiež úkryt pred slnkom. „Zviera schlaďte namočením brucha, končatín a slabín. V žiadnom prípade neoblievajte celé telo studenou vodou, použite navlhčený uterák,“ dodáva. Radí tiež vyhľadať pomoc veterinárneho lekára a prípad nevhodného zaobchádzania nahlásiť polícii, príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe alebo na linku proti krutosti Slobody zvierat.

Ľudia podľa Dugovičovej môžu pomôcť nielen domácim miláčikom, ale aj divokým zvieratám. „Za misku s vodou, ktorú necháte pri dome, sa vám poďakujú vtáčiky, ježkovia aj mačky. Môžete z nej vytvoriť aj jazierko pre užitočný hmyz. Stačí, ak do nej pridáte niekoľko kamienkov,“ vysvetľuje.

Foto: ilustračné

V zoo Bojnice dávajú zvieratám špeciálne nanuky
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM