Správy Rôzne

Zisťovali sme, ako prežíva horúčavy medveď Felix a ostatní obyvatelia bratislavskej ZOO

Horúčavy majú vplyv aj na organizmus zvierat. Pri nedostatku vody by sa mohli dehydrovať a pri pobyte na slnku a pri zvýšenej aktivite by sa ich organizmus mohol prehriať.

Ilustračný obrázok k článku Zisťovali sme, ako prežíva horúčavy medveď Felix a ostatní obyvatelia bratislavskej ZOO
11
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Uplynulé dni boli v hlavnom meste poriadne horúce a pocítili to aj obyvatelia bratislavskej ZOO. Nie všetky sú na teplé počasie dobre prispôsobené. Napríklad belaňa tundrová (snežná sova, pozn. red.), rys kanadský či panda červená určite viac preferujú zimu ako leto. Skúsení chovatelia ale vedia, čo robiť, a tak tieto zvieratká hravo zvládajú aj vysoké teploty.

Ako v bavlnke

Počas horúcich letných dní je pre zvieratká zabezpečený chládok v ich chovných zariadeniach a, samozrejme, dostatok vody. Každé zo zvierat má iné potreby, ku každému treba pristupovať individuálne. Napríklad medveď Felix má vo svojom výbehu dokonca aj bazén, v ktorom sa môže kedykoľvek počas dňa osviežiť. Z bazénov sa tešia aj leopard, jaguár, tiger, belaňa tundrová a hrošík libérijský.

Nosorožce, diviaky a zubry majú k dispozícii takzvané bahniská. „Blato z bahnísk okrem schladenia poskytuje aj ochranu pre kožu zvierat, pretože funguje ako opaľovací krém a zároveň ich chráni proti ektoparazitom. V niektorých výbehoch sa nachádza aj vyšší trávnatý porast, v ktorom sa zvieratá schovávajú a chladia,“ vysvetlila Zuzana Chalupová z Oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava.

Ľahká strava

Okrem možností schladenia sa treba myslieť aj na jedálniček. Zvieratám sa počas horúcich dní podáva množstvo ovocia a zeleniny, z ktorej takisto dokážu prijať tekutiny. Šimpanzi sú obzvlášť rozmaznávaní! Občas dostanú dokonca aj vychladený melón, ktorý ich osvieži. Ľadovú pochúťku dostáva v prípade extrémnych horúčav aj medveď Felix.

Kam zmizli?

Tak ako na ľudí, horúčavy majú vplyv aj na organizmus zvierat. Pri nedostatku vody by sa mohli dehydrovať a pri pobyte na slnku a pri zvýšenej aktivite by sa ich organizmus mohol prehriať. Chovné zariadenia sú práve z tohto dôvodu robené tak, aby mali zvieratká možnosť ukryť sa v chládku. „Takmer všetky zvieratá majú otvorený aj vnútorný priestor, zázemie, a tak majú možnosť výberu, či ostanú vonku alebo sa pôjdu do vnútra schladiť. A veľa zvierat túto možnosť aj využíva a ide sa schladiť do vnútra,“ vysvetľuje Chalupová.

Preto nebuďte sklamaní, ak neuvidíte počas horúcich letných dní všetky zvieratká vo výbehu. Určite ich však zastihnete pred východom a po západe slnka, kedy sú oveľa aktívnejšie ako počas dňa.

Horúčavy vnímajú aj zvieratá: Pozrite, ako ich chladia v bratislavskej ZOO!
11
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM