Webnoviny - Svet

Horváth žiada Chmela, aby zastavil likvidáciu SNSĽP

WEBNOVINY.SK

Podpredseda vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel. Archívne foto.Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Šéf Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) Juraj Horváth vyzýva podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela, aby zastavil všetky likvidačné snahy namierené proti SNSĽP a nebol tak jeho hrobárom.

Horváth tak v otvorenom liste, ktorý poslal Chmelovi, reagoval na Analytickú správu o činnosti a postavení Slovenského národného strediska pre ľudské práva v kontexte inštitucionálnej ochrany ľudských práv v SR, ktorú v stredu schválila vláda.

„Materiál ignoruje zásadné pripomienky Strediska, je napísaný so zlým úmyslom, nekompetentne a s výnimočnou legislatívnou negramotnosťou. Zásadne odmietam začlenenie agendy ľudských práv nezávislého Strediska do štátnej služby v Centre pre právnu pomoc pod Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky alebo do štátnej služby v úrade Verejného ochrancu ľudských práv,“ píše v liste Horváth.

Štyri alternatívy

Schválená správa obsahuje štyri návrhy variantov transformácie SNSĽP. Jeden z nich má vláda vybrať na jeseň tohto roka. Prvým je transformácia strediska so zachovaním funkcie vnútroštátnej inštitúcie pre oblasť ľudských práv (NHRI) a inštitúcie pre rovnaké zaobchádzanie (Equality body). Druhým je transformácia strediska na vnútroštátnu inštitúciu pre oblasť ľudských práv a presun kompetencií inštitúcie pre rovnaké zaobchádzanie na inú inštitúciu; ďalší variant hovorí o transformácií strediska na inštitúciu pre rovnaké zaobchádzanie a presun agendy funkcie vnútroštátnej inštitúcie pre oblasť ľudských práv na verejného ochrancu práv.

Posledným riešením bol návrh ministerstva spravodlivosti, aby stredisko ako samostatný subjekt zaniklo a všetky jeho kompetencie prešli na iné inštitúcie. Premiérka Iveta Radičová však po rokovaní vlády nespomenula možnosť, že by stredisko mohlo zaniknúť, hovorila len o jeho naštartovaní.

„Stredisko zverejnilo Správu o dodržiavaní ľudských práv vrátane zásady rovnakého zaobchádzania v Slovenskej republike za rok 2010 a nastavilo štátnej moci zrkadlo. Kriticky pomenovalo nedostatky a zodpovedných a Vaša reakcia, pán podpredseda vlády potvrdzuje, že Vám stúpilo na boľavý otlak. Namiesto toho však, aby ste prehodnotili svoje postoje a nedostatok angažovanosti, rozbíjate toto zrkadlo a likvidujete Stredisko,“ napísal Horváth.

Chmelove počínanie podľa neho stavia celú filozofiu nezávislosti ochrancov ľudských práv na hlavu a atakuje základné pravidlá nezávislej kontroly štátnej moci tým, že chce túto nezávislú inštitúciu dostať pod kontrolu štátnej moci. Horváth pripomína, že vláda sa zmluvne zaviazala, že „bude na svojom území trpieť Stredisko a na znak dobrej vôle sa bude financovať. Najskôr však štátna moc náhle drasticky obmedzila jeho financovanie na rok 2011 a teraz Stredisko doslova likviduje“. Horvátha zaujíma to, ako by vicepremiér vysvetlil porušovanie zmluvného záväzku vlády voči OSN zrušením SNSĽP alebo likvidáciou jeho nezávislosti zoštátnením.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM