Webnoviny - Svet

Hoschornerovci stále nemajú Tacen v láske

WEBNOVINY.SK

Slovenskí reprezentanti Peter a Pavol Hochschornerovci počas súťaže C2 na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v slovinskom Tacene.Tacen, 11. september 2010. Foto: SITA/Peter Pašuth TACEN 11. septembra (WEBNOVINY) – Súrodenci Peter a Pavol Hochschornerovci až na záver sezóny prelomili smolu z vrcholných podujatí v roku 2010 a v slovinskom Tacene vybojovali titul majstrov sveta. Tridsaťjedenroční Bratislavčania si dali dar k svojim tohtotýždňovým narodeninám, svetový šampionát vyhrali tretíkrát v rade a celkovo štvrtý raz (2002, 2007, 2009, 2010).

Hochschornerovci sú už roky svetovými jednotkami, svoju pozíciu napokon potvrdili aj v Tacene. V tejto sezóne sa však trápili, nevyhrali ani jedny preteky Svetového pohára či domáce majstrovstvá Európy. „Máme za sebou nešťastný rok, nevyšli nám poriadne žiadne preteky a radovali sme sa až teraz v Tacene. Oddychovou mala byť pôvodne vlaňajšia sezóna, napokon bola akousi ´výplachovou´ až táto. Zlú formu sme nemali ani majstrovstvách Európy, akurát sme tam spravili chyby, ktoré nemali byť. Možno v Čunove nebola pre nás najšťastnejšie postavená trať,“ povedal Pavol Hochschorner.

Dvojičky majú po Tacene na svojom konte desať medailí z MS (5 – 1 – 4), z toho 6 individuálnych (4 – 0 – 2). Túto bilanciu si príliš neuvedomovali. Pre Slovensko načali štvrtú desiatku cenných kovov z majstrovstiev sveta vo vodnom slalome.

„Priznám sa, ani neviem, koľko máme medailí z majstrovstiev sveta. Určite by nás ešte potešilo aj desiate celkové prvenstvo v pretekoch Svetového pohára, ktoré nám stále chýba,“ uviedol Pavol Hochschorner a potom porovnal doterajšie zlaté medaily zo svetových šampionátov: „Každý titul je iný, medaila má však vždy rovnakú farbu. Sú preteky, v ktorých nám to ide perfektne a vieme, že sme na tom dobre. Potom sú preteky, v ktorých drieme a následne si úspech v nich viac ceníme. Dnes to bolo veľmi vydrené víťazstvo. Počas celého týždňa sa nám v Tacene zle jazdilo, neustále sa menili podmienky vody, ktorá priebežne stúpala a klesala. Sme radi, že sme napokon skončili prví.“

Slováci nezačali práve najlepšie, podľa predstáv im nevyšiel prechod druhou bránkou. Ak chceli predstihnúť dovtedy vedúcich Francúzov Fabiena Lefevra s Denisom Chanutom, museli riadne zabojovať. „Dvojka bola v ťažkej, dosť sa točiacej vode. Vedeli sme, že nám neostáva nič iné iba sústrediť sa na náš výkon. Nemohli sme už nič istiť, lebo sme nabrali možno aj sekundovú stratu. Dôležité bolo ísť komplexnú jazdu bez veľkej hrúbky, lebo voda sa neustále točila a mohla spôsobiť závažné problémy,“ povedal Peter Hochschorner.

Kanál v slovinskom Tacene na rieke Sáva nepatrí u dvojičiek medzi najobľúbenejšie. Trojnásobní olympijskí víťazi sa na ňom pravidelne trápia. Ani sobotňajšie popoludňajšie zlato na obľúbenosti areálu na predmestí Ľubľany na tomto konštatovaní nič nezmenilo. „Na Tacen neustále nadávame. Aj v dnešných pretekoch sa nám voda nepretržite menila a v závere sme museli riadne drieť, aby sme boli úspešní. Na túto medailu však budem veľmi rád spomínať. Na tejto vode a po problémoch, ktoré tomu predchádzali, je to veľký úspech,“ tvrdil Pavol Hochschorner.

Kým v sobotu bolo v Tacene veľmi príjemne, v predchádzajúcich dňoch sa nad riekou Sáva neustále točili búrkové oblaky. Hochschornerovci boli pred sobotňajšími pretekmi trocha nervózni. Znepokojovala ich neustále sa meniaca voda v kanáli. „Keď sa zle jazdí, človek je vždy nervózny, nemá veľmi chuť a potom to nie je ideálne. Keďže nám to nešlo, dali sme si voľno a chvíľu sme netrénovali. Veľmi však nebolo čo robiť, keďže počasie bolo zlé. Iba sme sedeli v hoteli a pozerali do počítača. V sobotu ráno to bolo tiež trochu nervózne. Vstávali sme s pocitom, že máme pred sebou posledný deň súťažnej sezóny,“ uviedol Pavol.

Hochschornerovcom sa v minulosti viackrát stalo, že na štart prišli na poslednú chvíľu. Tentoraz sa stresom vyhli. Chvíle medzi semifinále a finále strávili deblkanoistické jednotky s rodinou, sestra Eva s manželom mali zaparkovaný pri areáli obytný karavan. „Dnes to bolo bez stresov. V karaváne sme si skvele oddýchli. Bolo to super, možno si ho obstaráme aj na preteky,“ dodal Pavol Hochschorner, ktorý sa už teší na chvíle so svojou priateľkou.

SITA – od vyslaného redaktora Petra Pašutha

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM