Webnoviny - Svet

Hospodárstvo OECD v prvom kvartáli posilnilo

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Reálny hrubý domáci produkt (HDP) krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v prvom kvartáli 2011 vzrástol o 0,5 %. K hospodárskemu rastu prispeli najmä európske ekonomiky a Kanada, brzdilo ho naopak spomalenie v USA a pokles v Japonsku. Reálny HDP Európskej únie zrýchlil rast na 0,8 % z 0,2 % v poslednom kvartáli 2010. V Nemecku sa HDP v prvom kvartáli zväčšil o 1,5 %, vo Francúzsku o 1 % a vo Veľkej Británii o 0,5 %. V Taliansku sa tempo rastu v prvom kvartáli udržalo na úrovni 0,1 %.

Mimo Európy posilnil kanadský HDP o 1 %, V USA sa rast spomalil na 0,4 % z 0,8 % v predchádzajúcom kvartáli a japonská ekonomika klesla o 0,9 % po tom, čo sa vo štvrtom kvartáli zmenšila o 0,8 %. V medziročnom porovnaní ekonomika OECD v prvých troch mesiacoch roka vzrástla o 2,5 %, keď sa v štvrtom kvartáli zväčšila o 2,8 %. Najvyššiu mieru medziročného rastu na úrovni 4,8 % dosiahlo v prvom kvartáli Nemecko, najviac (o 0,7 %) v sledovanom období klesla japonská ekonomika.

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj má v súčasnosti 34 členov, ku ktorým patrí aj Slovensko. Členmi OECD sú vyspelé európske krajiny, USA, Kanada, Japonsko, ale aj nové trhové ekonomiky ako sú Mexiko, Turecko a Čile. OECD úzko spolupracuje aj s Čínou, Indiou či Brazíliou.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM