Lucia Koscelníková Regióny

Hotelová akadémia otvorila dvere

Počas dňa otvorených dverí študenti prezentovali svoje zručnosti.

Ilustračný obrázok k článku Hotelová akadémia otvorila dvere
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V stredu 15. novembra sa v Hotelovej akadémii Jána Andraščíka konal Deň otvorených dverí. Každoročná udalosť v rámci ktorej sa so svojími zručnosťami prezentujú študenti z rôznych ročníkov. Deň otvorených dverí navštevujú hlavne žiaci ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl.

Takéto prezentovanie rôznych štúdijných odborov sa im pri výbere štúdia na strednej škole zíde. Toto podujatie je tiež určené pre rodičov študentov Hotelovej akadémie, môžu si tak pozrieť práce svojich detí.

„Študenti, ktorí sa tu dnes prezentujú výstavou slávnostných tabúľ a prestretých stolov, sa takto pripravujú aj na maturitnú skúšku. Vyžrebujú si príležitosť slávnostnej tabule, inventár a zostavenie tabule si tvoria sami,“ opisuje Katarína Vaľková, učiteľka odborných a gastronomických predmetov.

Cestovanie, jedlo, spev

Počas dňa otvorených dverí ste mali možnosť ochutnať jedlá, ktoré pripravili študenti z odboru čašník a kuchár. Pri tom vám zaspievala školská spevácka skupina Melody, ktorá sa venuje spevu ľudových a moderných piesní. Členmi skupiny sú študenti rôznych ročníkov a študijných odborov, školu reprezentujú spevom na rôznych podujatiach v meste a okolí.

V rámci celej akcie si návševníci mohli prezrieť areál školy, učebne aj špecializované miestnosti. V rámci študijného odboru „Cestovný ruch“ opisovali študenti svoje skúsenosti zo zahraničnej praxe. Študenti Hotelovej akadémie majú možnosť stráviť dva až štyri mesiace v roku v zahraničí.

Majú na výber z niekoľkých krajín, Nemecko, Taliansko, Grécko, Sardínia, Sicília a najnovšie im k výberu pribudne aj Cyprus, Portugalsko a Španielsko. Škola takto pre študentov zabezpečuje prax už dvadsať rokov. Študenti tak získajú zručnosti vo svojom odbore a zdokonalia sa aj v cudzom jazyku.

Ruchy aj vzťahy

„Študujem odbor „Hotelová akadémia“ s hlavným predmetom hotelový gastronomický manažment. Štúdium som si vybral preto, lebo ma zaujala možnosť zahraničnej praxe. Prostredníctvom školy som bol v Nemecku aj v Taliansku a rád by som sa tam vrátil,“ opisuje študent Gabriel Líšivka.

Renáta Akbariová vyučuje ekonomiku a účtovníctvo. „Na škole sa nevyučujú len gastronomické odbory. Študenti majú možnosť študovať aj ekonomický odbor, obchod a podnikanie či manažment regionálneho cestovného ruchu.“

„Z môjho pohľadu je to kvalitná škola,” hovorí učiteľka Katarína Paľková.

„Som v maturitnom ročníku odboru „Medzinárodné obchodné vzťahy“. Minulý školský rok som sa zúčastnil súťaže Môj nápad pre región. Mal som prísť s nízkorozpočtovým nápadom, ktorý by prilákal turistov do nášho regiónu. Kedže doma chováme kone, tak som vymyslel turistickú cestičku pre deti. Projekt som zrealizoval, deti prišli a veľmi sa im to páčilo. Malo to úspech. Reprezentoval som sa tým aj na celoslovenskej súťaži Krásy okolia z konského chrbta v Banskej Bystrici, kde som získal certifikát,“ informuje nás o úspechoch ďalší študent Lukáš Novotný.

Čašníkov je málo

Okrem päťročného odboru „Hotelová akadémia“ je druhým najobľúbenejším odborom „Výživa a šport.“

„O tento odbor je čoraz väčší záujem. Je to štvorročný odbor, kde na seba jednotlivé predmety nadväzujú. Samozrejme je posilnený o hodiny telesnej výchovy. Tiež je tam možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Vlastne je to aj cieľom tohto odboru, ale absolventi sa môžu vo svojom odbore uplatniť aj bez vysokej školy. Spolupracujeme aj s futbalovým klubom Partizán Bardejov,“ hovorí učiteľ Dušan Molčan.

Škola je plne vybavená pre tento odbor. „V Bardejove je silný klub športovcov a preto je pre absolventov tohto odboru uplatnenie na trhu. Bohužial najmenší záujem je o odbor „Čašník a kuchár“, aj keď dobyt práve po týchto zamestnancoch je veľký,“ hovorí Katarína Vaľková, učiteľka odborných a gastronomických predmetov.

Počas Dňa otvorených dverí prebiehala aj someliérska súťaž, kde študenti dekantovali víno, miešali nápoje a otvárali šumivé víno. Okrem iného sa zdobili medovníky a technikou takzvaného „carvingu“ sa vyrezávalo do ovocia a zeleniny.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM