Aktualizované Zo Slovenska

Hotelu, ktorý odmietol ubytovať Turkov, hrozí pokuta

Hotelu na Palisádach, ktorý odmietol ubytovať tureckých študentov, hrozí mastná pokuta.

Ilustračný obrázok k článku Hotelu, ktorý odmietol ubytovať Turkov, hrozí pokuta
Zdroj: internet

Ako dnes informoval portal sme.sk, prípadom sa už zaoberá Slovenská obchodná inšpekcia (SOI), ktorá hotel vyšetruje na základe medializovaných informácií. Majiteľovi hrozí pokuta až do výšky viac ako 66-tisíc eur.

Včerajší článok vyvolal medzi našimi čitateľmi búrlivú diskusiu. Niektorí konanie hotela odsudzujú, iní s ním súhlasia: „Ak som vlastníkom penziónu, mám právo si vyberať, koho si ubytujem a koho nie,“ napísala čitateľka, s ktorou súhlasí napríklad aj Martina: „Ja som na strane majiteľov. Urobila by som to isté. V Európe je slovo rasizmus veľmi obľúbené na naše manipulovanie.“

Naopak Peter si myslí, že by sme si mali vážiť každého zákazníka: „Presne pre toto je "slovač vlastne žebrač“. Lebo absolútne totálne nevie pristúpiť k biznisu! Preto tu každý druhý podnikateľ krachuje, lebo si nedokáže vážiť zákazníka! Som si spomenul na tú hlášku z filmu Dedictvi

Svoje konanie ľutujú

Hotel navštívili už aj pracovníci SOI. „Vo štvrtok (4. 8.) sme tam boli spolu so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva. Okrem diskriminácie, ktorú si priznali a svoje konanie ľutujú, im chýbalo i rozhodnutie úradu verejného zdravotníctva a plus nemali označenú prevádzku,“ uviedol riaditeľ inšpektorátu SOI pre Bratislavský kraj Ľubomír Opálka.

Zároveň upozornil na to, že ide o ubytovacie zariadenie s jednou izbou a nie o apartmánové zariadenie, ako to nesprávne uvádzali niektoré médiá.

Riaditeľ slová v odoslanom odkaze označil za nešťastné. „Sú to starší ľudia a ani jeden z nich nevie po anglicky, takže si text zadali do prekladača,“ konštatuje. „Momentálne sa zhodnocujú výsledky a začne sa správne konanie za účelom uloženia sankcie,“ uvádza hovorkyňa SOI Danuša Krkošová a dodáva, že na základe zákona o ochrane spotrebiteľa hrozí ubytovaciemu zariadeniu pokuta až do výšky 66 400 eur.

„Pri určení výšky pokuty sa dohliada najmä na charakter protiprávneho konania, závažnosť porušenia povinností, spôsob a následky porušenia povinností,“ vysvetľuje. „V čo najkratšom čase sa pošle rozhodnutie o začatí správneho konania, následne sa rozhodne. V prípade, že sa odvolajú, prípad sa postúpi na ústredný inšpektorát,“ uzatvára riaditeľ.

Chceli spoznať našu kultúru

Tureckí študenti mali v rámci výmenného projektu Erasmsus+ na Slovensko prísť na dva týždne. Keď si však chceli cez portál booking.com zarezervovať ubytovanie, z hotela Stella apartment Above the Castle Bratislava im prišla odpoveď, ktorá ich zaskočila. Hotel ich odmietol ubytovať z bezpečnostných dôvodov, údajne preto, že sú Turci.

Jeden zo zaskočených turistov začal odpoveď hotela zdieľať na sociálnej sieti, a tak sa o „rasistickom“ hoteli dozvedel takmer celý svet. Turecká veľvyslankyňa na Slovensku Gülhan Ulutekinová jednoznačne hovorí o rasizme.

Čítajte aj: FOTO: V Auparku horí, ľudí evakuovali

Ilustračný obrázok

Černoch ti nevadí...
1
Galéria
Rasistický penzión
2
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM