Boris Macko Regióny

Hrad neďaleko Lučenca odkrýva ďalšie tajomstvá. Komu vlastne patrí Šomoška?

Malebná stredoveká stavba je plná zaujímavostí. A to nielen z histórie. Kto má na svedomí kuriózne vymeranie hranice a za koľko Šomošku predal štát?

Ilustračný obrázok k článku Hrad neďaleko Lučenca odkrýva ďalšie tajomstvá. Komu vlastne patrí Šomoška?
Zdroj: TASR

O hrade Šomoška sme už písali pred pár dňami. Pri väčšine zrúcanín hradov na Slovensku sú majetkové pomery zložité a nejasné, preto takpovediac nepatria nikomu. Šomoška je však v tomto smere výnimkou. „Moji nástupcovia to riešili inak, no mňa hrad vždy zaujímal a mám k nemu vzťah. Porozumenie mám aj u zastupiteľstva. Tak vznikla pred niekoľkými rokmi myšlienka na odkúpenie hradu,“ vysvetlil starosta obce Šiatorská Bukovinka Juraj Badinka.

Za 10 000 eur

Ako to už chodí, hrad vlastnil štát, no od zastavenia konzervačných prác, začiatkom 90. rokov, sa na ňom nič nové neurobilo. Aj to bol podnet pre samosprávu, postarať sa o to, aby hrad ďalej nechátral. ***„Nemal sa kto o to starať, štát na to nemal financie. Tak sme dostali ponuku, či hrad neodkúpiem za 10 000 eur. Nakoniec sme to spravili,“** objasnil Badinka dôvody na kúpu. Predtým mala obec hrad v prenájme a užívaní, no stále šlo o provizórium a navyše hrozilo, že o peniaze, ktoré investovali do infraštruktúry, prí­du.

Len pre zaujímavosť, ešte pred prijatím eura ktosi na ministerstve kultúry vyčíslil hodnotu hradu Šomoška na 16,5 milióna korún, čo je vyše 500 000 eur. Našťastie pre obec, výsledná kúpna cena bola prijateľná.

Dodal, že pre dedinu s 310 obyvateľmi nie je žiadna sranda, udržiavať hrad. „Urobili sme zábradlie, schody, niečo sa dosýpalo na chodník. To všetko sú práce, ktoré si robíme sami a preto vyberáme vstupné, respektíve parkovné. Návštevníci pri platení niekedy hundrú, ale neuvedomujú si, že z toho platíme prevádzku a údržbu, inak by sme nemali šancu,“ dodal starosta.

Kuriózna hranica

Ako sa vlastne po vzniku Československa dostal hrad na naše územie a obec Somosko do Maďarska? „Pôvodne mala byť na našom území aj obec, ale zememerač, ktorý mal na starosti vymeranie územia vraj ochorel. Jeho úlohy sa ujal jeden miestny lekár a ten vymeral hranicu tak, ako je teraz,“ vysvetlil s úsmevom Badinka.

„Už sme podali aj projekty na ministerstvo kultúry v programe Obnov si svoj dom. Chceli by sme po 30 rokoch natrieť strechu na veži a vymeniť niektoré šindle,“ odkryl ďalšie plány starosta Šiatorskej Bukovinky.

Čítajte tiež:

FOTO: Japonci už klenot regiónu našli. Šomošku objavujú aj Lučenčania

Šomoška pred storočiami dlho hnevala Turkov. Ako im stovka vojakov narobila problémy?

Šomoška - hrad na hranici
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM