Rôzne Zo Slovenska

Hrad Šariš hlási novinky: Pribudol bufet a potešia sa aj motoristi

Hrad Šariš sa podľa slov jeho správcu teší stále väčšiemu záujmu turistov. A môže sa pochváliť aj novinkami.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Šariš hlási novinky: Pribudol bufet a potešia sa aj motoristi
Zdroj: TASR

Z hradného vrchu Šariš je panoramatický výhľad na všetky strany. Aj preto sa mesto Veľký Šariš snaží o dobudovanie vyhliadkovej plošiny na hradnej dominante – donjone. Počas Šarišských hradných hier, ktoré sa konajú pravidelne začiatkom septembra, si už návštevníci budú môcť vychutnať výhľad na sedem okolitých hradov.

Hradný bufet

„Hrad sa teší stále väčšiemu záujmu turistov a narastajúcej návštevnosti hradných podujatí. Preto sme zaviedli nové služby pre turistov a snažíme sa vytvárať vhodné podmienky na ich kultúrne vyžitie. Chceme vytvoriť systém pravidelných podujatí na hrade, ktoré by zodpovedali jeho kapacitným možnostiam," povedal správca hradu Ladislav Babuščák.

Turisti môžu denne v čase od 9.00 do 17.00 h využiť služby dvoch sprievodcov. Novinkou je hradný bufet. Rozvoju cestovného ruchu by malo pomôcť pripravované turistické informačné centrum pri vstupnej bráne do hradného areálu. Práce na ňom pokračujú.

40 nových parkovacích miest

Pre motorizovaných návštevníkov pribudlo pod hradom 40 nových parkovacích miest a začali sa tiež práce na rozšírení odbočovacieho pruhu. Okrem hradného komplexu sa mesto venuje aj vybudovaniu areálu pod hradom. Prácam predchádzal archeologický výskum, ktorý odhalil nálezisko z obdobia neolitu – našli sa kamenné nástroje. V budúcnosti by tu mal vzniknúť archeoskanzen. Podľa Babuščáka by to radi stihli do troch rokov.

„Z renesančného skladu plánujeme vybudovať multifunkčný objekt. Budeme sa uchádzať o zdroje z ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom. Náklady na túto investíciu predstavujú odhadom 400 – 500 000 eur. Ak uspejeme, multifunkčná budova by sa mohla stať realitou už do dvoch rokov,“ uviedol Babuščák.

Hrad s finančnou podporou štátu už sedem rokov počas leta opravujú ľudia z radov nezamestnaných. Majú veľkú zásluhu na viditeľnom rozvoji hradu. Tento rok ich na hrade pracuje 50, čo je doteraz najviac, povedal kastelán.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM