Kultúra

Hrad Strečno sa rozsvietil v plnej kráse

Hrad Strečno, ktorý patrí medzi najkrajšie pamiatky Žilinského kraja, opäť svieti. Po úspešných rekonštrukčných prácach a výmene osvetlenia je možné strečniansku dominantu obdivovať v plnej kráse aj po západe slnka vďaka 27 reflektorom, ktoré hrad noc čo noc osvetľujú.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Strečno sa rozsvietil v plnej kráse
Foto: Jozef Milan

Výmena nevyhovujúceho osvetlenia

Žilinský samosprávny kraj v novembri realizoval inštaláciu efektívnejšieho a úspornejšieho osvetlenia hradného komplexu. Súčasťou obnovy bola výmena nevyhovujúceho osvetlenia tak, aby sa hrad stal skutočnou dominantou nočnej siluety Horného Považia. „Hradná veža je osvetlená zvnútra bielym halogenidovým zdrojom, ktorý tvorí farebný kontrast a zvýrazňuje sa tak priečelie veže. Ostatné hradby sú nasvietené v bielom a žltom tóne,“ vysvetlil poverený riaditeľ Považského múzea Ján Bukovčan.

Návratnosť investície – 12 rokov

Osvietenie hradného komplexu sa bude zapínať naraz v rovnakom čase a bude svietiť 5 hodín denne – od 23:00 hod. večer do 5:00 hod. ráno. Vďaka úspornejším svetlám výrazne klesne spotreba energie. „Doteraz sa na osvetlenie hradu spotrebovalo ročne približne 19 200 kWh, po novom predpokladáme ročnú spotrebu asi 5 000 kWh, čo prestavuje rozdiel takmer 14 200 kWh, teda asi 75 % celkovej doterajšej spotreby za rok. Vďaka tomuto novému systému osvetlenia sa nám podarí ušetriť takmer 1 920 € ročne,“ vysvetlil predseda ŽSK Juraj Blanár, ktorý slávnostne rozsvietil Hrad Strečno v piatok 7. decembra. Výmena starého osvetlenia je financovaná zo zdrojov Žilinského samosprávneho kraja a stála približne 23 400 €.

text + foto: Hana Danová, hovorkyňa ŽSK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM