Kultúra

Hrajú, pretože chcú a baví ich to: V Humennom sa zrodilo ochotnícke divadlo!

Počuli ste už o tom, že v Humennom vznikol ochotnícky divadelný súbor? A jeho premiéra už klope na dvere. Viac sa dočítate v tomto rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Hrajú, pretože chcú a baví ich to: V Humennom sa zrodilo ochotnícke divadlo!
7
Galéria
Zdroj: Humenské ochotnícke divadlo

Jeho členovia sa začali stretávať v jeseni minulého roka a tento týždeň, konkrétne v sobotu, čaká Humenské ochotnícke divadlo (v skratke HOD) veľká premiéra. Ako sa to všetko začalo, čo budú hrať a aké sú plány humenských ochotníkov, si môžete prečítať v rozhovore s režisérkou tohto zoskupenia, Zuzanou Švecovou.

Ochotnícke divadlo. V Humennom dá sa povedať neznámy pojem. Čo si má človek pod ním predstaviť?

Ochotnícke divadlo v Humennom už raz bolo, v dnes už neexistujúcom Vihorlatskom osvetovom stredisku, viem o ňom však iba z počutia a asi nemalo dlhé trvanie. Humenské ochotnícke divadlo je zoskupenie dospelých ľudí vo veku od 17 do 50 rokov s rozličnými divadelnými skúsenosťami, ktorí sa vo svojom voľnom čase stretávajú, aby hrali divadlo. Len tak, pretože chcú a baví ich to.

Ako vlastne vznikla myšlienka založiť ochotnícky divadelný súbor?

Ja som divadlo robila dlhé roky s deťmi najskôr v MsKS, potom v CVČ Dúha. S deťmi je to však úplne iná práca, čo som si vedela porovnať, keď som mala v divadelnom krúžku stredoškolákov alebo mladých dospelých. Viac ma to ťahalo k nim. V lete 2018 som na sociálnej sieti zisťovala, či sú v našom meste ľudia, ktorí by do toho išli so mnou. Ozvalo sa mi prekvapujúco veľa záujemcov alebo takých ľudí, ktorí len chceli vyjadriť tejto myšlienke podporu. Slovo dalo slovo a od septembra sa začala stretávať skupinka, z ktorej sa postupne vykryštalizoval sú­bor.

Koľko má aktuálne členov?

HOD má momentálne 9 členov, 6 herečiek, 2 hercov a jednu režisérku. Čo je ale silné slovo na to, čo robím. Navyše by sme chceli mať túto funkciu „kočovnú“, aby sme sa v nej vždy po roku vystriedali.

Ako dlho trvá príprava nového predstavenia a čo to všetko obnáša?

Keď sme sa niekedy v jeseni ustálili a po viacerých stretnutiach si dohodli hru, ktorú sme chceli nacvičiť, zdalo sa nám, že stanoviť si premiéru na nejaký májový termín je neuveriteľne ďaleko. A odrazu už bol máj a my sme mali pocit, že ešte to nemáme hotové… Príprava jedného predstavenia nám teda trvala približne 8 mesiacov. Spočiatku sme sa stretávali raz týždenne, neskôr pribudla ešte jedna skúška a teraz v máji sa schádzame aj 3 – 4 razy za týždeň, podľa toho, ako to jednotlivým členom dovolia pracovné a rodinné povinnosti. Na začiatku bol proces výberu hry, prečítali sme ich spoločne možno 10 – 12, asi 3 sa dostali do užšieho kola a z nich sme napokon vybrali jednu. Hru slovenskej spisovateľky Jany Bodnárovej Sobotná noc. Nasledovali čítačky, kedy sme len sedeli pri stole a texty si čítali, škrtali, debatovali o nich a o charakteroch jednotlivých postáv. Prvé javiskové skúšky prišli až v januári. A vlastne trvajú doteraz…

Ako cca často plánujete hrať? Budú aj reprízy?

Premiéra, naša historicky prvá v klube History art & music club, bude 25.5.2019 o 19:00 hod. Ostatné reprízy sú hudbou budúcnosti. Máme však ponuku hrať v rámci akcií, ktoré plánuje platforma Nerv v Humennom, a to 3.8., posledný augustový víkend sa čosi divadelné chystá v Humennom, kde, ak to vyjde, by sme mali tiež účinkovať, v prvý septembrový víkend by sme mali ísť hrať do jednej z obcí v okrese na ich výročie a na 17.11. máme pozvánku do Kladzian na Noc divadiel. Ostatné reprízy závisia od reakcií, aké budeme mať na predstavenie a aj od záujmu verejnosti.

Budete hrávať vždy v tých istých priestoroch alebo povedzme takým kočovným štýlom, že vystriedate aj viaceré v rámci mesta?

History art & music club je našou domovskou scénou, tu skúšame, tu plánujeme aj hrať, nebránime sa však ani vystúpeniam na iných miestach.

Aké sú dlhodobé plány a sny humenských ochotníkov?

Veľké plány a sny nemáme. Zišli sme sa výborná partia ľudí rôzneho veku, profesií i divadelných skúsenosti a iskrí to medzi nami. Dobre sa nám spolu hrá, už tým hraním sa niektorým splnili sny. A vieme, že v budúcom roku by sme chceli siahnuť skôr po komédii, niečom veselšom, keďže ako svoj debut sme si zvolili drámu. Ak sa nám to podarí, v budúcnosti by sme vyskúšali aj nejaké divadelné festivaly a nevylučujeme ani účasť v súťažiach. No teraz momentálne sa potrebujeme sústrediť na našu prvú premiéru :)

Čo plánujete najbližšie?

Najbližšie si plánujeme užiť naše prvé vystúpenie a tento zázrak následne poriadne osláviť. A potom nastane opäť obdobie zhľadúvania vhodnej hry a debaty s tým súvisiace. Na ponuky do Slovenského národného divadla už v našom veku nečakáme :)

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Viete o tom? V Humennom začalo fungovať ochotnícke divadlo! FOTO
7
Galéria
Zdroj: Humenské ochotnícke divadlo
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM