Anton Hrachovský Správy

Hrozba incidentu pri slávnosti v Trnave: Rodičia nechceli, aby s ich deťmi sedela rómka

Skupina trnavských detí absolvovala prvé sväté prijímanie v Bazilike svätého Mikuláša. Slávnosť sa uskutočnila podľa zaužívaných zvyklostí, hoci niekoľko hodín predtým hrozil incident.

Ilustračný obrázok k článku Hrozba incidentu pri slávnosti v Trnave: Rodičia nechceli, aby s ich deťmi sedela rómka
Zdroj: TASR

Prípravu oslavy narušila skutočnosť, že niektorí rodičia si neželali, aby rómske dievča sedelo pred oltárom v lavici s ostatnými.

Matka dievčaťa to napísala na sociálnu sieť a rozvírila diskusiu. „Viete mi niekto poradiť, kde podať sťažnosť na faru pre diskrimináciu? Máme absolvovať, teda dcérka, prvé sväté prijímanie, boli sme na spovedi a rodičia tých detí chcú, aby moja dcéra nesedela vpredu s ostatnými detičkami, že my ako rodina máme sedieť vzadu,“ napísala matka. Doplnila, že neskôr dostala ponuku, že dieťa môže prijímanie absolvovať aj osobitne.

Dievča malo pôvodne sedieť oddelene

Prijímanie v sobotu 25. mája v bazilike absolvoval aj syn predsedu Trnavského kraja Jozefa Viskupiča. Ten sa o probléme dozvedel až vchádzajúc do baziliky. „Situácia bola pred začiatkom taká, že dievča malo sedieť samostatne vzadu v jednej lavici,“ opísal situáciu Viskupič.

Kontaktoval kaplána a povedal mu, že preňho je „takýto príklad segregácie neprípustný“ a bol by rád, keby kaplán súhlasil s tým, že dievča bude sedieť spolu s rovesníčkami. „Napokon súhlasil, informoval som o tom prítomné katechétky, ktoré s deťmi boli, a obrad sa uskutočnil tak, že všetky sedeli pokope,“ dodal Viskupič.

V záverečnej reči, ktorú Viskupič za rodičov podľa plánu predniesol, poďakoval kaplánovi, že sa zachoval správne, lebo „pred tvárou Boha sme si všetci rovní“. „Nepredpokladal som, že toto sa môže udiať v mojom meste. Náhoda chcela, že rovno pri prijímaní, kde bol môj syn. Som rád, že vznikla dohoda, a dúfam, že dievčatko si to všimlo čo najmenej,“ uviedol Viskupič.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM