Rastislav Búgel Krimi

Hrozbu na školách vyšetrujú ako TERORIZMUS! Za TÚTO správu hrozí anonymovi doživotie

Celé Slovensko je na nohách. Školy dostali e-mail plný vyhrážok. Bombová hrozba bola aj v bankách a obchodoch.

Ilustračný obrázok k článku Hrozbu na školách vyšetrujú ako TERORIZMUS! Za TÚTO správu hrozí anonymovi doživotie
Zdroj: Polícia SR - Košický kraj

V utorok (7. mája) je na Slovensku poriadne rušno. Viac ako dvesto školám vo všetkých krajoch po celom Slovensku boli adresované bombové hrozby. Prípadom sa dokonca zaoberá aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Riešia to ako terorizmus

„Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedených v mailoch, ktoré boli školám doručené. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili, okrem príslušníkov NAKA, aj ďalšie zložky polície. Konkrétne pyrotechnikov, psovodov so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev,“ informovala polícia.

Podobné maily dostalo minulý týždeň aj 120 škôl v Bratislavskom kraji. V oboch prípadoch vyšetrovateľ NAKA začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického ú­toku.

Páchateľovi za to hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie.

Banky aj obchody

Bombové hrozby sa však netýkali iba škôl. Anonymnú správu v utorok ráno dostala aj VÚB banka. Polícia následne preverovala všetky pobočky banky po celom Slovensku.

Ako informovalo SME, polícia preverovala nahlásenú výbušninu aj v nákupnom centre Tesco v Piešťanoch.

Tvnoviny.sk píšu, že polícia evakuovala aj prevádzky NAY elektrodom. „Na call centre vo Vranove nad Topľou totiž dostali e-mail, že v jednej z pobočiek je bomba. Na tridsať minút zatvorili aj pobočku v bratislavskom nákupnom centre Bory Mall, tá v súčasnosti funguje už v bežnom režime,“ informoval server.

Výhražné správy

TA3 zverejnila text e-mailu, ktorý mal byť rozposlaný školám. V úvode správy písanej v slovenčine sa uvádza, že mudžahedíni (náboženskí bojovníci) budú zabíjať ľudí v mestách. Vyhrážky pokračovali tým, že „v areáli školy je bomba.“

Ďalej píše o „falošných náboženstvách“ a islame. „Keď naši bratia utekali z režimu, uzavreli ste hranice, mysleli ste si, že vás to ochráni pred stretnutím s tým, kto vás stvoril? Teraz sme po celej vašej krajine. Máte len jeden spôsob, pridať sa k nám, vzdať sa alebo zomrieť,“ pokračoval odosielateľ vo vyhrážkach.

Tvnoviny.sk dodávajú, že výhražné správy boli odoslané z ruskej e-mailovej adresy (koncovka .ru). Server upozorňuje, že text správy nebol totožný s tou, ktorú minulý týždeň dostali školy v bratislavskom kra­ji.

Vyše tisíc hrozieb

Polícia neskôr informovala, že rozsah bombových hrozieb bol extrémny. K 13.00 hodine evidovala 995 hrozieb bombových útokov určených konkrétnym školám:

84 škôl v Bratislavskom kraji
111 škôl v Trenčianskom kraji
207 škôl v Nitrianskom kraji
105 škôl v Trnavskom kraji
125 škôl v Prešovskom kraji
107 škôl v Košickom kraji
62 škôl v Banskobystrickom kraji
194 škôl v Žilinskom kraji

Okrem toho evidujú aj 110 hrozieb bombových útokov na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky.

„Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu mailov intenzívne pracujeme, spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi,“ dodala polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM