Správy

Hrozí kolaps súdov! Justiční zamestnanci chcú v októbri vstúpiť do ostrého štrajku

Justiční zamestnanci chcú vyhlásiť tento mesiac ostrý neobmedzený štrajk. Žiadajú vyššie platy a stabilitu na súdoch.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí kolaps súdov! Justiční zamestnanci chcú v októbri vstúpiť do ostrého štrajku
Zdroj: TASR

Požiadavky by sa podľa nich dosiahli schválením zákona o justičnej štátnej službe. Do štrajku môže vstúpiť až 4500 zamestnancov, hrozí tak kolaps súdov, priblížila pre TASR podpredsedníčka Odborového zväzu justície SR Mária Rusňáková.

Hovorí o slabom finančnom ohodnotení

„Aj napriek snahe pracovnej skupiny v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti, ktorá sa podieľala na tvorbe zákona o justičnej štátnej službe, ministerstvo financií nemá záujem, aby boli zastabilizované pozície na jednotlivých súdoch," uviedla Rusňáková. Nápor práce justičných zamestnancov je podľa nej obrovský, zatiaľ čo finančné ohodnotenie je na úrovni minimálnej mzdy a menej. Za problém označila aj veľkú fluktuáciu osôb na týchto pozíciách.

„Zákon, ktorý je v legislatívnom procese, by vyčlenil justičných zamestnancov zo štátnej a verejnej správy. Štatút justičného zamestnanca by bol týmto zákonom dodržaný a zastabilizovaný. Získal by vážnosť a zvýšil by sa záujem o tieto pozície vďaka vyššiemu ohodnoteniu," vysvetlila Rusňáková. Ako ďalej priblížila, sudcovia potrebujú pre svoju prácu kvalitný stabilný manažment, aby sa dalo zabrániť prieťahom na súdoch.

Štrajk vyhlasujú ministerstvu financií a vláde SR, ktorá podľa odborového zväzu justície neplní programové vyhlásenie, ktoré spomína aj zastabilizovanie justície.

„Štrajk by sa mal konať v mesiaci október, presný termín z taktického dôvodu nebudeme zverejňovať," oznámila Rusňáková. Dodala, že do štrajku môže vstúpiť zhruba 4500 zamestnancov, ide o asistentov, tajomníkov, probačných a mediačných úradníkov, vyšších súdnych úradníkov či zamestnancov podateľní.

Podľa Rusňákovej hrozí úplné ochromenie súdov. „Pojednávania nebudú môcť prebiehať v takej kvalite, ako je bežné, pretože sudca si bude musieť sám pripraviť pojednávania, čo je technicky nereálne," priblížila.

Chcú komunikovať s vládou

Odborový zväz justície SR chce komunikovať s vládou aj s ostatnými predstaviteľmi, ktorí môžu rozhodovať o ďalšom postupe. „Budeme spokojní, ak vláda začne s nami vôbec komunikovať a rokovať a dohodneme sa na určitom postupe pri našich požiadavkách, ktoré sme špecifikovali naším zákonom o justičnej štátnej službe," dodala Rusňáková.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR podporuje požiadavky zamestnancov justície. „V rámci zákona o štátnej justičnej službe sa im snažím vybojovať požadované zvýšenie platu. Rád by som mal v rukách ‚čarovnú paličku‘, ktorou by som vyčaroval do nášho rozpočtu 25 miliónov eur, aby sme vedeli splniť 30-percentné zvýšenie platov,„ vyhlásil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Konštatuje však, že finálne slovo bude mať rezort financií. Ten sa k požiadavkám štrajkujúcich momentálne nevyjadruje. „Rozpočet na budúci rok bude predstavený na rokovaní vlády 10. októbra, preto je nateraz predčasné vyjadrovať sa k jednotlivým kapitolám,“ uviedol tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM