Svet Zo zahraničia

Hrôzy druhej svetovej vojny: Poľsko zvažuje exhumáciu na mieste masakra Židov

Poľská vláda oznámila, že uvažuje nad exhumáciou pozostatkov na mieste, kde bola počas druhej svetovej vojny stodola a Židov tam zaživa podpálili ich poľskí susedia.

Ilustračný obrázok k článku Hrôzy druhej svetovej vojny: Poľsko zvažuje exhumáciu na mieste masakra Židov
Zdroj: TASR

Exhumácia by bola porušením židovského náboženského zákona, pripomenula v stredu tlačová agentúra AP.

Záležitosť sa týka pogromu (masakra) z roku 1941 v malom poľskom meste Jedwabne, kde počas okupácie Poľska nacistickým Nemeckom Poliaci zaživa podpálili vyše 300 Židov.

Exhumáciu začali už v roku 2001, ale z úcty k židovskému cíteniu ju zastavil vtedajší minister spravodlivosti Lech Kaczyňski.

Premiér Mateusz Morawiecki v utorok pre súkromnú televíznu stanicu Polsat News povedal, že úrady zvažujú, že znova začnú s exhumáciou, ale posledné slovo bude mať prokuratúra.

Ak sa s exhumáciami naozaj začne, hrozí, že po nedávnych sporoch s Izraelom týkajúcich sa holokaustu vypukne nová roztržka.

Spomínanú nedávnu krízu s Izraelom vyvolal poľský zákon platný od marca 2018, ktorý kriminalizuje obviňovanie poľského národa zo zločinov spáchaných nacistickým Nemeckom, teda aj z účasti na vyhladzovaní Židov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zákon vo februári opätovne skritizoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM