Regióny Regióny

Hrubá Bašta ponúka stále viac kultúry

Kultúrno-komunitné centrum Bašta uplynulý týždeň hostilo vedca. Pribudla aj herňa pre deti a stretnutie web developérov.

Ilustračný obrázok k článku Hrubá Bašta ponúka stále viac kultúry
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Uplynulý týždeň sa v kultúrno-komunitnom centre Bašta uskutočnila prednáška s vedcom Martinom Hromadom na tému ekológia. Prvá vedecká prednáška spojená s diskusiou sa konala v rámci nového formátu StVeda.

„Kedže pochádzam z vedeckého prostredia, chcela som priniesť do Bašty aj vedecké prednášky a následné diskusie. Máme na to vyhradenú finančnú podporu z fondu na podporu umenia, takže by sme aktivity v Bašte chceli rozbehnúť aj týmto „vedeckým“ smerom,“ informuje Edita Maxinová, členka Bašta tímu.

Začiatky v skratke

Kultúrno-komunitné centrum Bašta začalo celoročne fungovať od apríla 2017. Predtým boli dvere Bašty otvorené len sezónne a to počas teplejších mesiacov. Historickej Bašte vdýchli život ľudia, ktorým na kultúre v meste záleží. Na realizácii celého projektu sa podieľali ľudia z rôznych občianských združení a to z OZ Different, OZ Kandeláber, OZ Cech architektov Bardejova a aktívni Bardejovčania.

Podarilo sa im vyzbierať peniaze cez rôzne granty na najnutnejšie zásahy, ktoré si budova vyžadovala. Prostrednícvom finančnej podpory, sily a ochoty pretvorili priestor na celoročne využívateľný. Realizujú sa tam rôzne výstavy, koncerty, premietanie filmov, divadelné predstavenia, diskusie, festivaly. Škála využita je ozaj široká.

Hneď na začiatku roka obohatili program o tri noviny a jedným z nich je StVeda. „Tento formát sa bude uskutočňovať každé tri mesiace. Ide o vedecké prednášky spojené s diskusiou,“ vysvetľuje Edita Maxinová.

Baštovské novinky

Piatky dopoludnia bude Bašta patriť deťom. „Od uplynulého piatku 26. januára sme pre vás pripravili ďalšiu novú vec a je to herňa pre detičky. Bude sa konať každý piatok od 9.30 do 11.30. Podporu na nákup hračiek sme získali prostredníctvom Komunitnej nadácie Bardejov. Budeme sa zameriavať na edukačné hračky podporujúce logiku dieťata,“ informuje Maxinová.

Posledou novinkou, ktorá sa uskutočnila tiež minulý piatok, je Webelement. Je zameraný na stretnutie developerov a ľudí, ktorí sa zaujímajú na technológie súvisiace s vývojom web stránok. Bude sa takisto konať v trojmesačných cykloch.

Ekológii nerozumieme

Prvým vedcom, ktorý sa nám predstavil počas formátu StVeda bol doc. Mgr. Martin Hromada, PhD. „S Martinom sme sa náhodne stretli prvého januára tohto roku a tak som ho oslovila. Vedela som, že momentálne pôsobí na Katedre ekológie na Prešovskej univerzite. Okrem toho sa tiež venuje popularizácii vedy a má za sebou zaujímavé projekty a výskum. Na popularizáciu vedy musí mať človek talent, aby to vedel podať ľuďom, ktorí nie sú z vedeckého prostredia,“ objasnila Maxinová.

Dvojhodinová prednáška s následnou diskusiou sa týkala ekológie. „Jednou z veľkých problémov ekológie je, že tomu slovu vo všeobecnosti nerozumieme. Odpoveďou ako fungujú procesy na našej planéte nám dávajú výsledky výskumu prevažne zo západnej Európy. “ informuje Martin Hromada, ktorý tiež kvôli výskumu cestuje po svete.

„Na výskum sú potrebné finančné zdroje. Kým rastie životná úroveň, tým viac sa ľudia zaoberajú výskumom. Okrem západnej Európy sa výskumu venujú aj v severnej Amerike. Najviac rozmanitosti biodiverzity je však v tropoch a tam žije najmenej ekológov. A preto tam chodia ľudia z rôznych krajín aby to skúmali. Moja posledná cesta bola v Brazílii,“ vysvetľuje Hromada.

„Popularizácia vedy však na Slovensku chýba. Ľudia v podstate ani nevedia čo ekológia znamená. Mimochodom vedeli ste, že v Bardejove máte najväčšiu zbierku strakoša veľkého na svete?“ oboznámil Hromada.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM