han Zo Slovenska

Hubára, ktorého napadol medveď a zranil ho, chce ODŠKODNÉ: Nech platí štát!

Mal šťastie v nešťastí! Muž z Liptova si môže povedať, že sa po druhý raz narodil. Nie každý, kto príde do blízkeho kontaktu s medveďom, dopadne tak ako on.

Ilustračný obrázok k článku Hubára, ktorého napadol medveď a zranil ho, chce ODŠKODNÉ: Nech platí štát!
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Banskobystrický kraj

V tomto článku, ktorý sme uverejnili vo štvrtok (24. 8.), informujeme o udalosti, ktorá sa odohrala pri rieke Belá medzi obcou Liptovská Kokava a Pribylina.

Čo sa stalo

V poobedných hodinách prišlo k útoku medvedice na 57-ročného hubára. Muž utrpel ľahšie zranenie v oblasti brucha a pravej ruky. Z miesta útoku odišiel sám a po návrate domov si privolal záchranku. TASR o tom vo štvrtok informovali z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR s tým, že zranenia si nevyžadovali hospitalizáciu a po ošetrení muža prepustili do domácej liečby.

Štátni ochranári dodali, že k stretu došlo mimo intravilánu obce a mimo označených turistických trás v lesnom prostredí.

„S najväčšou pravdepodobnosťou muž pre hukot rieky nepočul varovné signály od medvedice, ktorá sa pohybovala pri toku. V drvivej väčšine prípadov medveď najprv varuje vrčaním alebo fučaním, aby sa človek nepribližoval. Zaútočí až následne,“ povedala Simona Klamárová zo zásahového tímu pre medveďa hnedého.

V blízkosti miesta incidentu sa nachádza aj niekoľko polí s kukuricou.

Slová hubára

„Zrazu vybehol, skočil mi na brucho a na ruku,“ opísal celú situáciu pre portál tvnoviny.sk napadnutý hubár. Ďalej dodal, že aj kvôli vysokej tráve šelmu nezbadal. Podľa miestnych tam ešte nikdy medveď na nikoho z osady nezaútočil.

Ako informuje uvedený portál, partnerka hubára si mala naštudovať dostupné informácie o bolestnom. „Nech štát platí peniaze za túto bolesť, lebo to si nespravil sám,“ povedala pre tvnoviny.sk.

O prípade už vedia aj tatranskí záchranári a dokonca bol na mieste aj zásahový tím.

„Pri útoku medveďa na človeka má obeť nárok na odškodné. Funguje to tak, že najprv treba tú lekársku správu, tie zranenia obodovať a následne na to sa určí výška odškodného,“ približuje zoológ zo Správy Tatranského národného parku Michal Harig pre tvnoviny.sk.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM